Buradasınız
Home > Güncel > Renault’nun Yeni Elektriklisi: ZOE

Renault’nun Yeni Elektriklisi: ZOE

CARMEDYA.COM – Yüzde yüz elektrikli otomobiller projesi kapsamında model gamını genişletmeye devam eden Renault’nun yepyeni elektrikli otomobili ZOE, Alaçatı’da gerçekleşen lansmanın ardından Türkiye’de satışa sunuldu.

İzmir – Alaçatı arasında kullanma imkanı bulduğum ZOE ile ilgili izlenimlere geçmeden önce, bu özel aracın detaylarından bahsetmekte yarar var.

Gerek tasarımı, gerekse de donanımıyla şehir yaşamı için tasarlanan ZOE, Renault tarafından Türkiye’de Fluence Z.E., Kangoo Z.E. ve Twizy’nin ardından sunulan dördüncü elektrikli model olma özelliğine sahip.

Markanın özellikle global anlamda Fluence Z.E. satışları istenilen düzeye ulaşamazken, Twizy ise iki kişilik oturma kapasitesi ve düşük menzili ile daha kısıtlı bir müşteri kitlesine hitap ediyor. İşte tam da bu sırada satışa sunulan ZOE, iki model arasındaki boşluğu doldururken, dört kişilik oturma kapasitesi ve şehir yaşamı için ideal iç mekan ve bagaj hacminin yanı sıra yeterli menzil kapasitesiyle de oldukça geniş bir müşteri kitlesini hedefliyor.

Renault Zoe

Tasarım

ZOE, sade ve yalın çizgileriyle dikkat çekerken, aracın önündeki Renault logosu, farları, stop lambaları ve koyu renkli camlarındaki mavi renk efekti onun elektrik motorlu bir otomobil olduğunun altını çiziyor. Sıra dışı ön ızgara, bombeli ön tamponun yanlarına entegre led tipi gündüz farları da bu yalın tasarımı vurguluyor. Ön ve yanlarda vurgulanan sadelik arka bölümde de kendisini hissettirirken, bagaj kapağı üzerindeki ZOE logosunun rengi de yalın tasarım anlayışını destekliyor. Bu arada aracın 338 litrelik bagaj hacmi Yeni Clio’dan 38 litre daha fazla bir yükleme alanı sunuyor.

Bu sıra dışı otomobilde Renault arka kapı kollarını Alfa Romeo modellerinden hatırlayacağımız şekilde gizlemiş. Arka kelebek camlarının olması gereken yerdeki bölüm kapı kolu olarak düşünülmüş. Bu arada kapı kolu üzerinde Renault’nun bir teşekkürü olarak ZOE’nin tasarımcısı Jean Semeriva’nın parmak izi yer alıyor.

Önde büyük tasarlanan logonun altına gizlenen bölmede aracın pilinin şarj yuvası yer alıyor. Renault ZOE, Yeni Clio da dahil olmak üzere yaklaşık yirmi adet Renault Nissan İttifak modelinin kullandığı B platformunu temel alıyor.

ZEN etkisi

Aracın saflık kavramını yansıtan kabini, pastel renkleri, otomotiv endüstrisinde kullanılmayan yeni yumuşak dokunuşlu malzeme ile dinlendirici, zen duygusu öne çıkıyor. ZOE’de araç içinde temiz hava solumak mümkün. Klima ise cildin kurumasını önlemek için havadaki nem düzeyini yeterli seviyede tutacak şekilde tasarlanmış. ZOE’nin kabini ayrıca Toxproof sertifikası almaya hak kazandı. Bu sertifika, bağımsız bir kuruluş olan TÜV Rheinland tarafından verildi. Söz konusu etiket, ZOE’nin kabinini üretmek için kullanılan tüm malzemelerin “TÜV Rheinland Toxproof”un araç kabini üretim kriterlerine uyduğunu onaylıyor. Bu kriterler alerjik reaksiyon risklerini en aza indirmek üzere tasarlanıyor.

Renault Zoe

İç mekan

Aracın dış tasarımındaki yalın çizgileri yukarıda da bahsettiğim gibi iç mekanda da fazlasıyla görmek mümkün. Sadelik… Evet sanırım ZOE’yi en iyi anlatan kelime sadelik olacaktır. Çift renkli ön panelde mavi renkli şerit ve direksiyon üzerindeki logonun mavi rengi de elektrik vurgusu yapıyor.

Ön panelin ortasındaki R-Link konsolu ve kontrol panelindeki her açıdan görülebilen TFT (Thin Film Transistor) ekran, ZOE’nin içerdiği ileri teknoloji hakkında ipuçları veriyor. İnternet bağlantılı entegre navigasyon ve multimedya sistemi olan Renault R-Link, ZOE’de standart olarak yer alıyor.

Sistemin, navigasyon, radyo, Bluetooth® telefon, audio akışı, müzik ve taşınabilir cihazlara bağlanabilirlik gibi özelliklerinin yanı sıra internet bağlantısı ile birçok uygulamaya erişim ve elektrik motorlu sürüşe adanmış fonksiyonlar gibi özellikleri de mevcut. Bu sistem standart donanımda yer alıyor.

Aracın gösterge paneli değişen renkleriyle ekonomik bir sürüş konusunda sürücüyü uyarıyor. Ekran görüntüsü için üç farklı tema arasında tercih yapabiliyorsunuz. Bu arada ön panelde sol alt bölümde ise aracın yayaları uyarmak için çıkaracağı sesi yine siz belirleyebiliyorsunuz. Bu uyarı sesi için de değişik modlar mevcut.

Genel olarak ergonomi açısından bir sıkıntı yaşamadığım iç mekanda ön koltuklarda ayarlanabilen bir kafalık bulunmuyor. Büyük tasarlanmış baş kısmı her ne kadar çeşitli boylara sahip yolcu ve sürücüler için yeterli olsa da, ben sürüş güvenliği açısından koltuk kafalığını ayarlayabilmeyi tercih ederdim. Neyse ki arkada oturanlar için ayrı bir koltuk kafalığı bulunuyor.

Renault ZOE genel olarak diz ve baş mesafesi açılarından segmentinin standartlarını karşılıyor.

Take care by Renault

Marka tarafından bu özel otomobil için vurgulanan Take care by Renault sloganı yine ZOE’ye özel bir diz özelliği kapsıyor. Bu özellikler arasında yüksek düzeyde kirliliği saptayarak kabin içinde otomatik olarak hava devirdaim işlevini çalıştıran bir hava kirliliği kaptörü, Clean (Temizleyici) ve Relax (Dinlendirici) hava iyonizeri gibi yeni teknolojiler bulunuyor.  Clean (Temizleyici) işlev, kabin içinde bulunan mantar, alerjen ve mikrop gibi bakterileri yok ediyor. Relax (Dinlendirici) işlev ise kapalı alanlarda yüksek konsantrasyona sahip pozitif iyonlarla dengeyi kurmak için negatif iyonlar üretiyor.

Dinlendirici ve uyarıcı özelliklere sahip aktif parfüm difüzörü ise havanın kurumasına engel olmak için düzenli olarak püskürtülen iki tip parfüm içeriyor.

Ayrıca koltukların kolaylıkla temizlenmesini sağlayan ve koku yapmayan Teflon® döşeme kumaşın su geçirmez ve leke tutmaz özellik kazanmasını sağlıyor.

Menzili 210 km

ZOE, sürüş tarzına ve hava koşullarına bağlı olarak günlük kullanımda 100 ila 150 kilometrelik değerleri ile kendi sınıfında en yüksek menzili sunuyor. ZOE’nin 200 km’den fazla (210 km) onaylanmış NEDC döngüsü menzili sunan tek seri üretim elektrik motorlu otomobil olması da bunun bir kanıtı. Bu başarı tüm ZOE’lerde yer alan ‘Range OptimiZEr’ (Menzil İyileştirme) sistemi sayesinde elde edildi, bu sistem menzili yaklaşık yüzde 25 oranında artırıyor.

Range OptimiZEr (Menzil İyileştirme) sistemi her biri ZOE menzilini artırmak için üçte bir oranında katkı sağlayan üç büyük teknik yenilik içeriyor:

Yeni nesil enerji toplayan frenleme/hız kesme sistemi: Yeni nesil enerji tasarruflu frenleme, sadece hız kesme anında değil aynı zamanda frenleme anında da ortaya çıkan kinetik enerjiyi depoluyor ve ardından pili şarj etmek amacıyla elektrik akımına dönüştürüyor. Bu yenilik Bosch ile ortak çalışma sonucu geliştirildi ve ZOE ile dünyada ilk kez kullanılıyor.

Isı pompası: Ev kullanımından ilham alan bu yenilik artık seri üretim araçlarda da sunuluyor. Kabini soğutmak için, sistem, normal bir elektrik motorlu klima sistemi ile aynı şekilde çalışıyor. Kabini ısıtmak için, sistem işlem devrini tersine çeviriyor. Aracın dışında yer alan havadaki ısıyı yakalıyor, sıkıştırıp ısıtıyor, sonra da ısıyı araca yönlendiriyor.

Michelin EnergyTM E-V lastikler: Renault ZOE, Michelin tarafından geliştirilen üstün verimlilik düzeyine sahip lastiği standart olarak sunan ilk araç. Söz konusu lastikler, enerji tasarrufunu, güvenlik ve sağlamlıkla birleştirerek elektrik motorlu araçların ani hızlanmalarını kabul ederken, yuvarlanma direnci ile bağlantılı olan yüksek enerji kayıplarını düşürmek üzere dizayn edilmiştir. Michelin ENERGY™ E-V lastikleri sürüş anında çok düşük oranda ısı birikimi üretiyor, böylelikle enerji tüketimini azalarak menzilin yaklaşık 15-20km arasında artmasına imkan veriyor.

Renault Zoe

Güç ünitesi

ZOE’de 65 kW (88 bg) gücünde tek bir motor seçeneği bulunuyor. Elektrik motoru, bütün kullanım aşamalarında mükemmel düzeyde enerji verimliliği sağlıyor. 65 kW (88 bg) neredeyse hemen, bir saniyenin yüzde birinden daha kısa bir sürede, güçlü bir ivmelenme ve kalkış ile 220 Nm değerinde maksimum tork üretiyor. Şehir içi sürüş deneyiminde sık rastlanan bir durum olan 0’dan 50 km/s hıza çıkmak sadece dört saniye alıyor.

Elektrikli araçlara özgü sessizlik ve titreşimsiz konforlu bir sürüş keyfini ZOE’de de fazlasıyla yaşayabiliyorsunuz.

Cameleon şarj sistemi

Patenti Renault’ya ait olan bu yeni nesil pil şarj sistemi 43 kW’ye kadar ister tek ister üç fazlı olsun tüm güç seviyelerine uyum sağıyor. Renault ZOE, 43kW’de pilinin maksimum kapasitesinin yüzde 80’inin 30 dakikada şarj edebiliyor. Cameleon aynı zamanda ZOE’yi değişken güç seviyeleri altında şarj etme kolaylığı da sunuyor: örneğin, 11 kW’de (iki saatlik şarj süresi) veya 22 kW’de (bir saatlik şarjla pilin yüzde 80’i).

Donanım

ZOE ekipman seviyesi olarak da tek bir versiyon sunuyor: “ZEN” versiyonu… Anti Blokaj Fren Sistemi (ABS), Elektronik Denge Programı (ESC), Elektronik Patinaj Önleme Sistemi (ASR), Acil Fren Destek Sistemi (AFU), Sürücü ve yolcu ön hava ve yan yastıkları, Çocuk koltuğu sabitleyici (ISOFIX), Hız ayar ve sınırlayıcı (Cruise Control), Yokuşta kalkış destek sistemi (Hill Holder), Arka park sensörü, LED gündüz farları, Elektronik klima, Eller serbest Renault Card sistemi, Otomatik yanan farlar ve yağmur sensörü, Elektrikli ve ısıtmalı dış dikiz aynaları, Deri direksiyon, Renault Take Care Paketi (Hava iyonizeri, Hava kirliliği kaptörü, Aktif parfüm difüzörü), Renault R-LINK internet bağlantılı entegre navigasyon ve multimedya sistemi, USB & Bluetooth Bağlantısı, Range OptimiZEr (Menzil İyileştirme) Sistemi (Yeni nesil enerji toplayan fren sistemi, Isı pompası, Michelin Energy™E-V lastikler), Parlak siyah sinyalli yan aynalar, 16″ alüminyum alaşımlı jantlar gibi bir çok ekipmanı standart olarak sunan ZOE ZEN versiyonunda sadece metalik renk opsiyon olarak sunuluyor.

Renault Zoe

Menzili uzatabilirsiniz

Renault ZOE’nin menzilini standartların dışında uzatabilmek yine sizin elinizde. Bunu sağlamak için araç size çeşitli imkanlar sunuyor.

Ön iklimlendirme: ZOE’nin kabini, sürücü tarafından belirlenen zamanda doğru sıcaklığa kadar ısıtılabiliyor ya da soğutulabiliyor. R-Link üzerinden veya bir bilgisayar ya da akıllı telefon ile uzaktan ayarlanabilen bu işlev, araç bir şarj istasyonuna bağlı iken, ZOE’nin kabinini ısıtıyor ya da soğutuyor. Bu nedenle istenen sıcaklığa ulaşmak için gerekli enerji, bataryadan değil doğrudan soketten alınıyor, böylelikle ZOE’nun menzili korunmuş oluyor.

Eco Modu: “Eco” butonu, sürüş ve klima performansını optimize ederek %10 daha fazla menzil kazanılmasına imkan sağlıyor.

Eco-Sürüş Menüsü: Bu menü sürücüye tavsiyeler vererek, onlarca kilometreye kadar kazanmasına yardımcı olan ve çevreye saygılı bir sürüş tarzını benimsemeye davet ediyor.

Bilgi ve uzaktan işlemler

Renault ZOE sürücüleri iki farklı servis paketi yardımıyla araçları hakkında bilgi alabiliyor ve hatta otomobiliyle etkileşime girebiliyor. “My Z.E. Connect” ile sürücüler nerede olurlarsa olsunlar akıllı telefon ya da bilgisayarlarıyla şarj seviyesi, en son şarj işleminin zamanı, şarj durumu, tam şarj için kalan süre gibi bilgilere ulaşabiliyorlar. “My Z.E. inter@ctive” paketi yardımıyla ise sürücüler, akıllı telefon veya bilgisayar kullanarak klimayı çalıştırabiliyor veya ayarlayabiliyor, uzaktan şarj işlemini başlatabiliyor, zaman aralığı seçerek günlük şarj planı yapabiliyorlar.

Güvenlik

Renault ZOE, yüksek üretim ve kalite standartlarında Flins fabrikasında üretiliyor. ZOE genlerindeki güvenlik ve kaliteyi Renault’nun bütün deneyimlerinden ve bilgi birikiminden alıyor. ZOE, konvansiyonel bir araç ile aynı testlerden ve elektrik motorlu modeller için geçerli özel testlerden geçti.

Renault ZOE, bağımsız EuroNCAP kuruluşu tarafından yürütülen pasif güvenlik testlerinin sonucunda 5 “yıldız” almaya hak kazandı. Ocak 2013’ten beri yürürlükte olan daha sıkı kurallar çerçevesinde yürütülen çalışmalar sonucunda aldığı bu 5 yıldız ile Renault’nun pasif güvenlik konusundaki uzmanlığı bir kez daha kanıtlanmış oldu. Genel sonuçta yüzde 82’lik skor elde eden Renault ZOE, özellikle yaya koruması dalında en yüksek skoru alarak kendi segmentinde en üst sıraya yerleşti.

Fiyat

Renault, ZOE sayesinde sıfır salımlı ulaşımı geniş kitlelere sunuyor.  ZOE, tamamen elektrik motorlu olarak tasarlanan ve anahtar teslim 66 bin 500TL (pil kira bedeli hariç) anahtar teslim fiyatetiketine sahip. Aracın pil kiraları ise kontrat süresine ve sürücünün yaptığı kilometre sayısına göre değişiyor. Kiralar aylık 59 eurodan başlıyor ve 182 euroya kadar çıkıyor.

Garanti ve üretim

Tıpkı konvansiyonel araçlarda olduğu gibi ZOE de iki yıl ve sınırsız kilometre veya üç yıl ve 100 bin kilometre garanti sunuyor.

Renault ZOE, Fransa’da bulunan Flins fabrikasında üretiliyor.

Yazı ve Fotoğraflar: Önder Canözer / Alaçatı – İzmir

Önder Canözer
1990 yılından bu yana dergi sektöründe her kademede görevlerde bulunan Önder Canözer, 2000 yılında Türkiye'de dijital otomobil yayıncılığını Mynet çatısı altında başlatmıştır. 2010 yılında kurduğu ve bugün Medicon Grup adını alan Medicon Yayıncılık ile Carmedya'yı hayata geçirmiş olan Canözer, bugüne kadar iki binden fazla aracın incelemesini gerçekleştirmiştir.

    Benzer yazılar

    Yukarı