Dünyanın köklü otomobil markalarından biri olan Skoda’nın B segmentindeki başarılı temsilcisi Fabia geçirdiği makyajın ardından sınıfındaki iddiasını da arttırıyor.
VW Grup çatısı altında önemli başarılara imza atan Skoda’nın geçirdiği evrim, araçların geldiği son nokta ile göz önüne seriliyor. Küçük hacimli hatchback otomobillerin fazlasıyla tutulduğu büyük kentlerde kendisine haklı bir yer edinen Fabia, gerek cazip fiyatı gerekse de sınıfı için yeterli donanımıyla dikkatleri üzerine çekiyor.
Bir dönem Skoda’ya büyük başarı kazandırmış Felicia modelinin devamı niteliğinde olan Fabia, geçirdiği son makyaj ile birlikte büyük rekabete sahne olan segmentin önemli oyuncularından biri haline gelmeye aday. Skoda’nın tüm modellerinde neredeyse gelenek haline gelmiş sade tasarım anlayışını devam ettiren Fabia, makyajla birlikte biraz daha sportif bir yüze kavuşmuş diyebilirim. Özellikle krom detaylar, büyük far blokları, geniş sis farları ve karakteristik ön ızgara markanın imzası haline gelmiş durumda.
Tamamıyla yenilenen burun kısmı ile dikkat çeken Fabia’nın motor aksamında yapılan geniş kapsamlı değişiklikler aracın önünün geliştirilmesini zorunlu kılarken, tamamen yenilenen tampon, far, ön kaput ve ön kapılar araca daha dinamik ve modern bir görünüm kazandırıyor.
Volkswagen’in Polo modeliyle aradaki farkı giderek kapatan Fabia, Çek markanın fiyat fayda oranı doğrultusunda, ihtiyacı karşılamak üzere otomobiller üretme stratejisinin en güzel örneği olarak karşımıza çıkıyor.
Aracın kompakt boyutları özellikle trafik sorunu ve park yeri sıkıntısıyla boğuşan İstanbul gibi büyük kentlerde kulanıcısına önemli avantajlar sağlıyor. Fabia’nın sade ama akıcı tasarımı, arka bölümde de kendisini fark ettiriyor. Aracın arka bölümü de gösterişten uzak ve genel rasarımla uyum içerisinde…
Fabia’nın iç mekanında kullanılan malzemelerin kalitesi bir parça iyileştirilmiş ancak ön konsoldaki sert plastik ucuz görünüyor. Fakat çift renkli ön konsol ve yine çift renkli koltuk döşemeleri şık tasarımıyla durumu kurtarıyor. Skoda’nın diğer modellerinde olduğu gibi Fabia’nın iç mekanında da sade bir tasarım anlayışı hakim.
Basit ve kullanışlı tasarlanan ön panel ve orta konsol, sürüş sırasında dikkatinizi dağıtmıyor. Büyük tasarlanan kumanda düğmeleri sayesinde de gözünüzü yoldan ayırmadan müzik ve klima sistemlerini kolaylıkla kullanabilirsiniz.
Orta konsolun üst kısmında geniş havalandırma ızgaraları ve ortasında kalan bölümde dörtlü sinyal lambası kumanda düğmesi yer alıyor. Daha altta ise kliam ve müzik sistemi yer alıyor. Müzik sistemine ayrılan bölüm geniş tutulmuş ve kumanda düğmelerinin kullanımı pratik. Sistemin dijital ekranı da büyük ve kolaylıkla takip edilebiliyor. Fabia’da ayrıca artık AUX sistemi de bulunuyor.
Dört kollu direksiyonun büyüklüğü iyi ve tasarımı son derece yalın. Gösterge paneli de sadelikten nasibini almış. Hız ve devir saatleri arasında kalan dijital ekrandan yakıt durumu ve araçla ilgili bilgilere ulaşabiliyorsunuz.
Aracın yarı sert koltukları uzun mesafelerde sürücüyü fazla yormuyor. Sürücü kapısında sadece cam açma kumandaları bulunurken, dikiz aynaları ayar düğmeleri joystick şeklinde bir kol yardımıyla gerçekleşiyor. Ergonomik açıdan sıkıntı yaşanılan tek yer olarak dikiz aynalarını ayarlayan bölümü belirtebilirim ancak bu diğer tüm araçlardakini aksine farklı bir yere ve farklı bir tasarımla yerleştirilmiş olmasından kaynaklanıyor. Sanırım bu konuda alışkanlık gerekiyor.
Genel olarak baş ve diz mesafesi yeterli. Arka bölümdeki baş mesafesi düz tavan yapısı sayesinde uzun boylu yolcular için bile sıkıntı yaşatmıyor.
Testimize konuk olan Fabia 1.4 Ambiante modelinin 1390 cc hacmindeki motoru 5000 d/d’de 85 HP güç üretirken, 3800 d/d’de 132 Nm tork sağlıyor. 174 km/s hız yapabilen Fabia 1.4, 12.3 saniyede sıfırdan 100 km/s hıza çıkabiliyor. Beş kademeli düz şanzıman sistemi kemikli yapıya sahip ancak vites geçişlerinde sorun yaşanmıyor. Araç sakin kullanımda 100 kilometrede ortalama 6.5 litre yakıt tüketiyor. Motor gerçek gücünü üst devirlerde gösterebiliyor.
Fabia, ön ve arkada disk frenler sayesinde güvenlik sınırları içerisinde durabiliyor.
Yazı: Önder Canözer
Fotoğraf: Savaş Yılmaz
Detaylı haber, teknik özellikler ve fotoğraflar için Carmedya’nın Ocak 2011 sayısını indirin…