Buradasınız
Home > Güncel > Sürüş İzlenimi: Mitsubishi ASX 1.6 5MT

Sürüş İzlenimi: Mitsubishi ASX 1.6 5MT

Japon otomobil üreticisi Mitsubishi, ASX modeliyle birlikte SUV sınıfına iddialı bir giriş yaptı. İlk olarak Paris Otomobil Fuarı’nda yüzünü gösteren ve ardından İstanbul Auto Show ile Türkiye ile tanışan ASX, markanın yeni tasarım anlayışı doğrultusunda geliştirilirken, sahip olduğu teknolojik özelliklerle de rakiplerine meydan okuyor.

Markanın “sürdürülebilir dünyada sürüş keyfi” konsepti “Drive@earth” çerçevesinde; çevresel, sosyal ve ekonomik sürdürülebilirlik düşüncesi ile üretilen modellerin başında gelen ASX, karbondioksit salınımını ve yakıt tüketimini minimuma indiren “ClearTec” teknolojisi ile çevreci bir otomobil olma özelliğini taşıyor.

Dışarıdan bakıldığında derli toplu ve kompakt bir yapıya sahip otomobil, Lancer modeliyle başlayan yenilikçi ön ızgarayla dikkatleri hemen çekiyor. Yaya güvenliği de dikkate alınarak tasarlanan küt burun yapısı farklı renkte ve sis farlarının entegre edildiği tampon ve büyük far bloğuyla birlikte araca sıra dışı bir karakter kazandırıyor.

Ön ızgaradan başlayarak, motor kaputu üzerinde A sütununa kadar devam eden hatlar ve yükseltilmiş kaput ASX’e güçlü ve sağlam bir görünüm veriyor. Bu görünüm ön çamurluktan stop lambalarına kadar devam eden hatlarla da destekleniyor.  Tavan raylarıyla birlikte sportif bir karaktere bürünen araç, arka bölümde klasik uzakdoğu çizgilerine sahip eğimli stop lambaları ve farklı renketi tamponuyla kopmakt yapıyı tamamlıyor.

Toplam 4295 mm uzunluğa, 1770 mm genişliğe ve 1615 mm uzunluğa sahip araç, 2670 mm’lik aks mesafesiyle iç mekanda baş ve diz mesafesi açısından cömert bir kullanım alanı sunuyor.

Sade ama şık bir iç mekan tasarımına sahip otomobilde kullanılan malzemeler ve işçilik sınıfı için yeterli düzeyde. Gereksiz gösterişten kaçınılan ön panelde ve direksiyonda yer yer metal görünümlü malzeme kullanılmış ve bu sayede dinamik diyebileceğimiz bir görüntü elde edilmiş. Direksiyon üzerinden sabit hız ve müzik sistemlerine kumanda edebildiğiniz ASX’te klima sisteminin yan yana üç daire şeklinde tasarlanması ise iç mekana sportif bir karakter katıyor.

Büyük tasarlanan göstergeler ve ortadaki bilgi ekranı son derece sade ve kolay takip edilebilir bir yapıya sahip. İç mekanda ergonomik açıdan sıkıntı yaratan bir öğe dikkatimi çekmedi. Geniş tasarlanan camlar ve büyük dikiz aynaları da net bir görüş alanı sunuyor. SUV sınıfının yeni oyuncusu 442 Litrelik bagaj hacmi ile sınıf standartları açısından iyi bir yükleme alanı sunuyor.

Ülkemizde şu anda sadece 1.6 litrelik MIVEC benzinli motor ve 5 kademeli düz şanzıman sistemiyle satışa sunulan ASX teknolojik özellikleriyle öne çıkıyor. Otomobilde  “ClearTec” teknolojisi çerçevesinde “Auto Stop&Go” özelliği sunuluyor. Bu özellik yoğun trafikte beklerken veya kırmızı ışıkta durulduğunda motoru otomatik olarak durduruyor ve bu sayede yakıt sarfiyatını minimuma indiriyor.

Auto Stop&Go yakıt sarfiyatının yanı sıra karbondioksit salınımını da minimuma indirerek sürdürülebilir bir gelecek için çevreye katkı sağlıyor. ASX’i rakiplerinden ayıran bir diğer özelliği ise yokuşlarda aracın geri kaymasını engelleyerek yeniden sürüşe kolaylıkla geçilmesini sağlayan Yokuş Kalkış Destek Sistemi (Hill Start Assist). Yokuş Kalkış Destek sistemi sayesinde sürücü ayağını fren pedalından çektikten sonra kalkış için 2 saniyelik bir süreye sahip oluyor.

ASX; 1.6 MIVEC sistemine sahip motoru, 7 hava yastığı, virajlarda savrulmayı engelleyen ASTC (Aktif Stabilite Çekiş Kontrolü), acil durum stop sinyal sistemi (ESS) ve hız sabitleyici (cruise control) ile güvenlik konusunda da iddiasını ortaya koyuyor.

ASX’in 1590 cc hacmindeki motoru 6000 d/d’de 115 HP güç üretirken, 4000 d/d’de 154 Nm tork sağlıyor. En fazla 183 km/s hız yapabilen ASX 1.6 MIVEC, 0-100 km/s hızlanmasını ise 11.4 saniyede gerçekleştiriyor.

Fabrika verilerine göre 100 kilometrede ortalama 5.9 litre yakıt tüketen arcı agresif kullanırsanız bu oran yaklaşık 7 litreye kadar yükselebiliyor. Beninli bir otomobili yakıt tasarrufunun altında yatan en önemli etkenin Auto Stop&Go sistemi olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Özellikle İstanbul trafiğinde sürekli dur kalk yaptığınızı düşünecek olursanız elde ettiğiniz tasarrufu daha iyi anlayabilirsiniz.

ASX’in 1.6 litrelik motoru 2000 devirden sonra gerçek performansına ulaşabiliyor. İlk başta cansız kalan motor üst devirlerde kendine geliyor ve sürüş keyfini yüksek devirlerde yaşamaya başlıyorsunuz.

Nissan Qashqai ile bu platformda başa baş rekabet eden ASX, kopmakt yapısı ve başarılı görüş açısıyla trafikte gönül rahatlığı içerisinde manevra yapabilmenize olanak tanıyor.

Büyüklüğü iyi tasarlanan ve ele iyi oturan direksiyon başarılı turu sayesinde dar alanlarda da manevra kabiliyetinizi arttırıyor. Beş ileri düz şanzımanın geçişleri son derece kolay ve motor ile şanzıman uyumu oldukça iyi. Komutlara çabuk tepki veren sistem araçtan keyif almanızı sağlıyor.

Büyük boyutlarına rağmen 1270 kg ağırlığa sahip araç, önde hava kanallı disk, arkada ise disk frenler sayesinde 100 km/s hızda yapılan panik frende güvenlik sınırları içerisinde durmayı başarıyor.

Sert girilen virajlarda ve ıslak zeminde yol tutuştan ödün vermeyen ASX, çok zorlandığında önden kayma eğilimi gösterse de sürüş dinamikleri ve hassas direksiyonu sayesinde rahatlıkla kontrol altına alınabiliyor.

Yazı: Önder Canözer

Fotoğraf: Zeynep Zeren

Detaylı haber, teknik özellikler ve fotoğraflar için Carmedya’nın Ocak 2011 sayısını indirin…

Önder Canözer
1990 yılından bu yana dergi sektöründe her kademede görevlerde bulunan Önder Canözer, 2000 yılında Türkiye'de dijital otomobil yayıncılığını Mynet çatısı altında başlatmıştır. 2010 yılında kurduğu ve bugün Medicon Grup adını alan Medicon Yayıncılık ile Carmedya'yı hayata geçirmiş olan Canözer, bugüne kadar iki binden fazla aracın incelemesini gerçekleştirmiştir.

    Benzer yazılar

    Yukarı