Hyundai’yi 4×4 crossover sınıfında temsil eden ix35, etkileyici tasarımı, zengin donanımı ve yüksek performansıyla pazarın en iddialı modellerinden biri olacak gibi görünüyor.
Güney Koreli otomobil üreticisinin Almanya Rüsselsheim’deki Tasarım Merkezi’nde geliştirilen ix35, Hyundai’nin “i” model gamıyla başlattığı yeni akımın geldiği boyuta dikkat çekiyor. Tamamen Avrupalı tüketicilerin beklentileri dikkate alınarak geliştirilen otomobil, farklı tasarımıyla adeta göz ziyafeti çekiyor.
TASARIM
Hyundai ix35 keskin hatları ve kaslı görünümüyle 4×4 özelliğine vurgu yapıyor. Önde Santa Fe modelini anımsatan far bloğu, büyük ve gösterişli tasarımıyla dikkat çeken sis farları ve altıgen radyatör ızgarasıyla ix35’e agresif bir görünüm kazandırıyor. Kaputun üzerindeki çizgiler aracın güçlü motoru hakkında ipuçları veriyor. Ön çamurluklardan başlayıp arkaya kadar uzanan keskin hatlar, tavan raylarıyla birlikte aracın sportif ve güçlü görünümünü pekiştiriyor. Arka bölümde gösterişli tampon ve yeni stop lambaları da bu sportif tasarımı destekliyor.
Hyundai ix35’in 4410 mm’lik uzunluğu, 1820 mm’lik genişliği ve 1670 mm’lik yüksekliği, yerine geçtiği Tucson’a göre 85 mm daha uzun, 20 mm daha geniş ve 60 mm daha alçak. 2640 mm’lik dingil mesafesi ise Tucson’dan 10 mm daha uzun ve çok daha rahat ve geniş bir kullanım alanı sunuyor.
İÇ MEKAN
ix35’in iç mekan tasarımı sınıfının standartlarını yansıtıyor. Deri döşeme ve kaliteli plastiğin harmanlandığı iç mekan, sunroof ve panoramik cam sayesinde oldukça ferah ve aydınlık bir ortam sunuyor. Tucson’a göre uzayan dingil mesafesi arka bölümdeki yolcular için yeterli diz mesafesi sağlıyor.
Gösterge panelinde ve orta konsoldaki dijital ekranda kullanılan mavi renk gözü yormazken, sade ve şık bir tasarıma sahip olan gösterge panelini takip etmek de son derece kolay.
Otomobilde direksiyonun sol alt tarafında ESP, yokuş iniş destek sistemi (DBC) ve diferansiyel kilidinin kumanda düğmeleri yer alıyor. Krom bir etki yaratılmak istenen orta konsolda ise yukarıdan aşağıya sırasıyla CD çalar, müzik ve klima sistemleri, koltuk ısıtmaları ve park sensörü kumandalarıyla USB bağlantı noktası bulunuyor. Krom kaplama hissi verilmeye çalışılsa da gerek direksiyon üzerinde, gerekse de orta konsoldaki malzemeler bu etkiyi yansıtmayı başaramıyor. Soğutmalı torpido gözüne sahip olan ix35’in 591 litrelik bagaj hacmi ise arka koltuklar yatırıldığında 1436 litreye kadar arttırılabiliyor.
MOTOR VE PERFORMANS
Testimize konuk olan Hyundai ix35’de tamamen yeni 2.0 litrelik dizel motor kullanılıyor. 4000 devirde 181 HP güç üreten ve 1800 ile 2500 devirler arasında 400 Nm tork değerine imza atan ix35, 6 kademeli otomatik şanzıman sistemiyle kombine ediliyor. Şanzıman sistemi motorla müthiş uyumlu çalışıyor ve seri kullanıma olanak veriyor. Düz asfaltta 195 km/s hıza kadar ulaşabilen ix35, sıfırdan saatte 100 km hıza 10.1 saniyede çıkabiliyor. Fabrika değerlerine göre normal kullanımda 100 kilometrede ortalama 7.2 litre yakıt tüketen ix35’de bu oran bizim test koşullarımızda 8 litreye kadar çıktı.
Aracın süspansiyon sistemi ise sert karakteri nedeniyle yoldan gelen darbeleri iç mekanda hissettiriyor. Ancak bu özellik otomobilin sert girilen virajlarda yana doğru yığılmasını engelliyor ve güven veriyor.
Elektronik kontrollü dört tekerlekten çekiş sistemine sahip olan ix35’te arzu edildiğinde manuel olarak da dört çekere geçilebiliyor ve 40 km/s hızın üstüne çıkıldığında sistem otomatik olarak devre dışı kalıyor. Ayrıca karlı, buzlu veya çamurlu zeminlerde dört çeker sistemi hemen devreye giriyor.
ix35 aynı zamanda yüksek sürüş pozisyonu, geniş camları ve büyük aynaları sayesinde kusursuz bir görüş alanı sunuyor. Geri vites konumunda orta dikiz aynasında beliren ekrandan geri görüş kamerasını takip edebiliyor ve kolaylıkla aracınızı park edebiliyorsunuz.
Hyundai ix35 Türkiye’le Style ve Style Plus olmak üzere iki farklı donanım paketiyle ithal ediliyor.
Yazı: Önder Canözer
Fotoğraflar: Zeynep Zeren
[table id=7 /]