Buradasınız
Home > Güncel > Küçük Spark’taküs: Chevrolet Spark 1.2 16V LT

Küçük Spark’taküs: Chevrolet Spark 1.2 16V LT

Amerika ile özdeşleşmiş otomobil markalarının başında gelen Chevrolet, Güney Koreli Daewoo’yu satın aldıktan sonra uzun bir süre ‘ucuz otomobil’ olarak var olmaya çalıştı. Geçen yıl ise 4X4 SUV’u Captiva ve güçlü bir tasarıma sahip Cruze ile atağa kalktı.

Chevrolet, Türkiye’nin en dinamik otomobil markası olma hedefine uygun şekilde hem görüntüsünün, hem de sunduklarının çıtasını yükseltti. Artık çok daha kaliteli ve Amerikalı etkisi güçlenen bir otomobil markası…

Chevrolet, bir başka iddialı çıkışını ise A segmentinde yeni Spark ile gerçekleştirmeye çalışıyor. Bu ay Carmedya için yeni Spark 1,2 16V LT modelinin uzun yol test sürüşünü gerçekleştirdik.

Avrupa ile eşzamanlı olarak Şubat ayında satışına başlanan yeni Chevrolet Spark, aynı zamanda ABD, Latin Amerika, Kore, Çin ve Hindistan’da satılan global bir model. 2 milyona yakın kişinin katıldığı dev bir anketle, 2007 Los Angeles Otomobil Fuarı’nda sergilenen 3 konsept arasından seçilen Beat baz alınarak geliştirilen yeni Spark, eski Spark’tan 14 cm daha uzun, 10 cm daha geniş ve 2 cm daha yüksek bir karosere sahip. Chevrolet’yi A segmentinde temsil eden Spark modeli, Euro 5 normlarını karşılayan 1.0 ve 1.2 litrelik benzinli motor seçenekleriyle satışa sunuldu.

Öncelikle ilk izlenimlerimizle başlayalım. Otomobilin lansman rengi olan kokteyl yeşili son derece yerinde bir seçim. Diğer renklerden çok daha etkileyici ve sempatik. Spark’ın ön görünümü bir MPV veya SUV kadar irice ve çok güçlü bir Amerikan otomobiliymiş gibi bir panjur ve far tasarımına sahip. Farın başladığı yer ön camın hemen altı, bittiği yer ön panjurun tamponla birleştiği nokta. Chevrolet arması büyük panjurun ortasından geçen yeşil bir bantın üzerine yerleştirilmiş, saldırgan ve sağlam bir imaj veriyor.

Yeni Spark, 4 kapılı olduğu halde 2 tane kapı üzerinde kolu olan Alfa 156 gibi coupe izlenimi veriyor. Arka kapı kollarının yeri cam hizasındaki siyah çıtada gizlenmiş. Böylece tasarımcılar arka çamurluk üstündeki aerodinamik çizgilere yer açmış. Dış görünümde başlayan şaşırtıcı kıvılcımlar (Spark=kıvılcım) iç tasarımı da etkisi altına almış. Yuvarlak ve yukarıda konumlanmış arka fren lambaları düz arka tasarım sevimlilikte başarılı.

Euroncap’tan 4 yıldız alan Spark, iç mekânı sınıfı için geniş sayılabilecek 5 kişiye yeterli bir oturma alanı sunuyor. Ancak bagaj hacmi, şehir içi için belki yeterli ama, uzun yolda ufak boy valiz kullanmanız gerekecek.

Spark’taki muzip sürprizlerden biri dashboard’a gömülü görmeye alıştığımız gösterge panelinin direksiyonun hemen arkasında, motosikletlerdeki gibi, sonradan eklenmiş devir saatlerini andırır olması. Hız göstergesi analog, devir saati ise diğer bilgilerle birlikte dijital küçük bir gösterge kullanılmış. Yeni Spark’ta altı havayastığı, ABS, MP3-CD çalar, USB bağlantısı, iPod ve iPhone bağlantı noktası (AUX) baz modelden itibaren standart donanımda yer alıyor. 3 kollu sportif direksiyon ve V formatlı dashboard tasarımı modern çizgilerde ve malzeme kalitesi de iyi düzeyde. Orta gögüs bölgesinde her şey yerli yerinde. Koltuk ergonomisi ve rahatlığı gayet iyi.

İç tasarımda yapılan en önemli hata kapı içindeki parlak metallerin güneş ışığında yan aynalara yansıması ve sürüş güvenliğini etkileyecek kadar görüşü ciddi ölçüde kısıtlaması.

Gelelim motor performansına… Spark’ın 1.2 litrelik motoru 81 HP gücünde ve 111 Nm torka sahip. 5 ileri düz vitesli otomobil 3000 devirin altında sessiz ama iyi yürümüyor. Yokuş yukarı hızlanmak isterseniz 4000 devirlere çıkmanız gerekiyor ve aşırı motor sesine rağmen yine de Spark beklendiği kadar iyi hızlanmıyor.  Bu motorla araç 12,1 saniyede 0’dan 100 km/s hıza ulaşıyor. Spark’ın maksimum hızı ise 164 km/s.  Bu şekilde yüksek devirli kullanmak ise hiç de ekonomik olmayacaktır. 90- 100 km/s hızlarda yapılacak yolculuklarda ortalama 100 km’de 5,7 litre civarında yakıt sarfiyatı mümkün.  Yakıt depo kapasitesi 35 litre olduğu için şehir içi ve performanslı kullanımda 400 km ile uzun yolda sakin bir kullanımla 600 km civarında bir menzil söz konusu.

Yol tutuşu, sert sayılabilecek başarılı süspansiyonun etkisiyle tatmin edici. Virajlarda ve bozuk yol kesimlerinde ideal performansı  sunan konforla güvenlik arasında çok iyi bir sentez yapılmış. Virajlarda ve frende kesinlikle güven veren bir otomobil. 14 jant kullanılan otomobil yan rüzgarlardan fazla etkilenmiyor.  Bu segmentte bayan sürücülerin otomatik vites tercih ettiği düşünülürse, Spark’ın en önemli eksiğinin otomatik vites seçeneği olmaması diyebiliriz. Chevrolet Spark genel olarak çok cazip bir seçenek olarak alıcıların karşısına çıkıyor.

Yazı: Yener Gülünay

Fotoğraf: Önder Canözer

Detaylı haber, teknik özellikler ve fotoğraflar için Carmedya’nın Eylül 2010 sayısını indirin…

    Benzer yazılar

    Yukarı