CARMEDYA – Ekonomik Performans / Seat Leon 1.4 TSI. VW Grup bünyesinde faaliyet gösteren İspanyol üreticinin Leon modeli ilk kez 1998 yılında yollara çıkmış, ülkemizle tanışması ise 2001 yılını bulmuştu. İlk jenerasyon çok fazla ilgi görmese de, Seat’ın Alfa Romeo’dan transfer ettiği Walter da Silva’nın Leon’a sihirli parmaklarıyla dokunması ortaya bambaşka bir otomobil çıkartmıştı.
Sportif görünümü ve dinamik tasarımı sayesinde kısa sürede büyük ilgi gören ikinci nesil Leon, geçtiğimiz yıl hafif bir makyaj geçirmişti.
Aslında araçtaki değişimi anlamak için çok dikkatli incelemek gerekiyor. Daha keskin hatlara sahip ön tampon, yenilenen far bloğu ve stop lambalarındaki küçük farklılıklar makyajın temelini oluşturuyor diyebiliriz.
Ekonomik Performans / Seat Leon 1.4 TSI
Otomobilin geçirdiği değişimi iç mekanda daha fazla hissediyorsunuz. Makyaj öncesinde sade ve gösterişsiz iç mekan tasarımı nedeniyle çok sayıda eleştiri alan Leon, elden geçirilerek bir parça da olsa sportif bir görünüme kavuşmuş. Orta konsol ve üzerindeki kumandalar köklü bir değişim geçirmiş. Yine sadelikten ödün vermeyen tasarıma metalik görünümlü konsol tasarımı sportif bir ruh katmayı başarmış. Yukarıdan aşağıya sırasıyla orta konsol üzerinde havalandırma ızgaraları, klima ve müzik sistemleri yerleştirilmiş. En alt bölümde ise USB ve Aux girişleri gizlenmiş.
Aracın yenilenen direksiyon sistemi de artık bu sınıftaki bütün modellerde kullanılan direksiyon üzerindeki kumanda düğmelerine sahip.
4309 mm’lik uzunluğuyla sınıfının en uzun modellerinden birisi olan Leon, 2578 mm’lik aks aralığıyla da içeride son derece cömert bir kullanım alanı sunuyor. Aracın 341 litrelik bagaj hacmi de sınıfı için yeterli düzeyde diyebilirim.
PERFORMANS
Test etme imkanı bulduğum otomobilde VW patentli 1.4 TSI motor kullanılıyor. İlk olarak VW Golf modelinde kullanılmaya başlanılan bu etkileyici motor Leon’un performansına da olumlu katkılar sağlıyor. 1390 cc hacmindeki benzinli motor 5000 devirde 125 HP güç üretirken, 1500 ile 4000 devirler arasında sürekli olarak 200 Nm tork sağlıyor ki bu da özellikle trafiğin az olduğu yollarda sürekli vites değiştirmenizi önleyerek, neredeyse otomatik şanzımanın rahatlığını sunuyor.
Alt devirlerden itibaren gücünü hissettiren motor, gaz pedalından gelen talebe anında cevap veriyor. Agresif kullanımda bir spor otomobil hissi veren motor ancak sakin kullanımlarda yakıt tasarrufu sağlamanıza imkan veriyor. 100 kilometrede ortalama 6.2 litre yakıt tüketen otomobili performanslı kullandığınızda bu oran oldukça artıyor. Sıfırdan 100 km/s hıza 9.8 saniyede çıkabilen otomobil 197 km/s hız yapabiliyor.
Yoldan gelen darbeleri iç mekanda biraz da olsa hissettiren şanzıman sertiği sayesinde yol tutuşa da önemli bir katkı sağlıyor. Ancak yüksek hızlarda yan rüzgardan etkilenen otomobilin ses yalıtımı da ne yazık ki gürültüyü tamamen engellemeye yetmiyor.
Çift açılı dikiz aynaları ve geniş ön camı sayesinde iyi bir görüş alanı sunan Leon’un hıza duyarlı direksiyonu ise sportif sürüş hissini arttırırken, aracın sahip olduğu ESP sistemi de en sert virajlardan bile güven içinde çıkmanızı sağlıyor.
Leon dört tekerlekte kullanılan fren diskleri sayesinde ise 100 km/s hızda yapılan panik frende son derece dengeli bir şekilde güvenlik sınırları içerisinde durmayı başarıyor.
Yazı: Önder Canözer
Fotoğraflar: Savaş Yılmaz