Buradasınız
Home > Güncel > Prestij ve Konfor: Volvo S80 1.6D DRIVe

Prestij ve Konfor: Volvo S80 1.6D DRIVe

Volvo S80 1.6D DRIVe Test Sürüşü

Son yıllarda giderek artan çevre dostu otomobiller geliştirme çabalarının öncülerinden Volvo’nun düşük emisyon değeriyle dikkat çeken S80 1.6D DRIVe modelini test etme imkanı bulduk.

İsveçli otomobil üreticisinin DRIVe adını verdiği düşük emisyon değerine sahip motor kullanılan serisinin amiral gemisi niteliğini taşıyan S80 1.6D DRIVe, Ford-PSA tarafından geliştirilen 1.6 litrelik dizel motoruyla, sınıfının en düşük yakıt tüketimi ve emisyon değerlerine imza atıyor. Peugeot 407 ve Ford Focus’da da kullanılandizel motor, Volvo ile birlikte ilk kez üst sınıfta da kullanılmaya başlandı.

Aracın motor özellikleri ve performansından bahsetmeden önce işe tasarımdan başlamakta yarar var. Sınıfındaki rakiplerinin aksine tasarımdan çok pratikliğe önem veren İskandinav tasarımının tipik bir örneği olan S80, sade çizgilerine rağmen ince dokunuşlar sayesinde şık bir tasarıma sahip olmayı başarıyor. Önde yüksek tasarlanan motor kaputu, üzerindeki V formlu çıkıntı ile sağlamlık hissi uyandırıyor.

Otomobil, yandan bakıldığında köpekbalığı adı verilen profili ve camları çepeçevre saran krom çizgileriyle sportif bir tasarıma sahip. Aracın sade arka tasarımındaki krom Volvo logosu ise prestij duygusunu pekiştiriyor.

Dış tasarımda olduğu gibi iç mekanda da sade bir tasarıma sahip olan S80 bu açıdan beni hiç şaşırtmadı. Geleneksel İskandinav tasarımının bütün öğelerine rastlayabileceğiniz iç mekanda kafanızı karıştırabilecek hiçbir unsur kullanılmamış. Bütün kumandalar olması gerektiği yerde ve şekilde konumlandırılmış.

4851 mm uzunluğundaki araç, 2835 mm’lik dingil mesafesi sayesinde içeride cömert bir diz ve baş mesafesi sunuyor. S80’in içerisinde kullanılan malzemeler ve işçiliğin kalitesi etkileyici. Deri, krom ve ahşap malzemelerin birleşiminden oluşan sade ama şık tasarım, geniş iç mekan hacmiyle buluşunca ortaya ferah, aydınlık ve huzur veren bir kullanım alanı çıkmış.

Telefon, müzik ve cruise control gibi sistemlere direksiyon üzerinden ulaşabileceğiniz otomobilin dört kollu direksiyon simidi ahşap kaplamayla çepeçevre sarılmış.

Gereksiz detaylardan kaçınılmış gösterge paneli dikkatinizi dağıtmazken, gösterge panelinin sağ tarafında aracı anahtarsız çalıştırmaya yarayan start/stop butonu ve gerek duyulduğu takdirde anahtarı yerleştirebileceğiniz bir yuva bulunuyor. Orta konsol ile ön paneli ayıran ahşap kaplamanın üzerinde iki adet havalandırma ızgarası ve ortalarında dörtlü sinyal lambası kumanda butonu bulunuyor.

Eğimli orta konsol müzik ve klima sistemlerinin çok sayıdaki butonlarına rağmen sade tasarım anlayışını koruyor. Kllima sisteminin modları ise Volvo’ya has insan figürü üzerindeki düğmelere basılarak, seçilebiliyor. Ön koltukları arasında kalan bölümde iki adet bardak tutucu ve saklama gözü bulunuyor.

Otomobilin ısıtma ve havalandırma özelliklerine sahip koltukları son derece rahat. Elektrik kumandalı ön koltuklar yanal destekleri sayesinde sert girilen virajlarda bile konfordan ödün vermemenizi sağlıyor. Arka koltukların ortasında kalan bölümde açılıp kapatılabilen çocuk koltuğu aynı zamanda kolçak olarak da hizmet veriyor. Bu bölümden açılan kapakla bagaja da ulaşabiliyorsunuz. Orta konsoldaki bir düğme yardımıyla arka koltukların kafalıklarını otomatik olarak katlayabiliyorsunuz.

Otomobilin sunroof bölmesi tavan aydınlatmasının olduğu yere konuşlandırılan bir mandal yardımıyla tek dokunuşla açılıp kapatılabiliyor. Bu bölümdeki ışıklandırmalar ve emniyet kemeri ikaz yazısı yolcu uçaklarını anımsatıyor.

Volvo, amiral gemisi S80’de her türlü güvenlik önlemini düşünmüş. Emniyet kemerinden, silecek suyuna kadar her konuda sizi uyaran otomobilde emniyet kemerinizi takmadığınız takdirde kulakları sağır eden bir uyarı sinyali ile karşılaşmanız an meselesi. Yine bir güvenlik önlemi olarak aracın farlarını hiçbir şekilde kapatamıyorsunuz. Farları kapalı konuma getirdiğinizde bile sistem otomobilin görülebilmesi için farları açık tutuyor.

Yazımın girişinde de değindiğim üzere Volvo S80 1.6D DRIVe modelinin kalbinde Ford-PSA tarafından geliştirilen 1.6 litrelik dizel motor bulunuyor. Bu sınıfta sadece S80’de kullanılan motor, 4000 devirde 109 HP güç ve 1750 devirde 240 Nm tork değerlerine sahip. Aracın 1630 kilogramlık ağırlığına rağmen yüksek devirlerde yeterli performans sunan motor, ne yazık ki alt devirlerde ve kalkış sırasında cansız kalıyor. Özellikle ani hızlanmalara cevap vermekte geciken motor, buna rağmen düşük yakıt tüketimi ve emisyon değerleriyle S80’i sınıfının en çevreci otomobili yapmaya yetiyor.

Fabrika verilerine göre 100 kilometrede ortalama 4.5 litre yakıt tüketen otomobil şehir içinde 5.4 litrelik yakıt tüketimi değerine ve 119 g/km emisyon oranına sahip. Tabi agresif kullanımlarda bu değerler yükselebiliyor.

Beş kademeli düz şanzımanla kombine edilen motor, sakin kullanım sevenlere ideal bir otomobil sunuyor. Volvo S80 1.6D DRIVe, 75 bin 493 TL’lik satış fiyatıyla da bir alt sınıf otomobillerin fiyatıyla bile rekabet edebiliyor.

Yazı: Önder Canözer

Fotoğraflar: Berk Ertükel

[table id=19 /]

Önder Canözer
1990 yılından bu yana dergi sektöründe her kademede görevlerde bulunan Önder Canözer, 2000 yılında Türkiye'de dijital otomobil yayıncılığını Mynet çatısı altında başlatmıştır. 2010 yılında kurduğu ve bugün Medicon Grup adını alan Medicon Yayıncılık ile Carmedya'yı hayata geçirmiş olan Canözer, bugüne kadar iki binden fazla aracın incelemesini gerçekleştirmiştir.

    Benzer yazılar

    Yukarı