1966 yılından bu yana ulaştığı kırk milyon satış adediyle otomobil dünyasının gediklilerinden olan Toyota Corolla’nın 11. nesil modelleri Haziran ayında tanıtılmıştı. Türkiye’de üretimine ve satışına başlanan popüler sedan 12 Ağustos günü yapılan bir organizasyonla meraklı otomobil basınına da gösterilirken, modelin 1.4 D-4D Active MultiMode versiyonunu da kullanma ve yakından inceleme fırsatı buldum.
İç mekana geçildiğinde başkalaşım geçirdiği daha net anlaşılan Corolla’nın elektrikli cam ve ayna kumandaları diğer Toyota modellerinden de tanıdık. Sade bir görünüm ve fonksiyon düğmeleri sunan deri direksiyon simidi ele iyi otursa da sportif sürüşler için biraz daha kalın olması düşünülebilirdi. Gerçi konfor için tasarlandığı belli olan koltuklara bu simit bile oldukça sportif kaçıyor ama neyse.
Corolla’nın gösterge paneli ve orta konsol tasarımında GT86 modelinden esinlenmiş gibi görünen Toyota sürücünün önünde üç dairesel göstergeye yer verirken asimetrik orta konsolun üst kısmına ince yapılı havalandırma çıkışları ve vazgeçilmez dijital saati yerleştirmiş. Metal görünümlü süs çıtasının altında parlak siyah plastik kaplamalarla birlikte başarılı performansa sahip ses sisteminin kumandaları yer alırken bu bölümün kenarında emniyet kemeri ve kapı kilit uyarıları bulunuyor.
Active donanımında standart olarak sunulan çift bölgeli otomatik klimanın kontrol panelinin hemen altında yer alan kapaklı gözde USB ve Aux bağlantıları göze çarpıyor. Çift bardaklığa sahip vites konsolunda ekonomi ve spor modu seçim düğmesi ve kol dayanağı bulunuyor. Bu arada kol dayanağının ileri geri kaydırılabilir ve çift katlı olması olumlu özellikler arasında sayılabilir.
Aks mesafesi 10 cm uzayan Corolla’nın asıl güçlü olduğu noktaysa arka koltuklar. Şaft tünelinin bulunmadığı orta kısım ve 706 mm gibi uzun bir diz mesafesi bu bölümde üst sınıf konforu yaşatıyor. Zaten bölümün genişliği, büyümesine rağmen 452 litreye ulaşabilen bagaj hacmi ve uzayan orta kısmın göze batmaması için geriye gittikçe yukarıya doğru açı alan arka camlardan da belli.
Türkiye’de popülerliği giderek artmakta olan turbo dizel motor ve otomatik şanzıman ikilisiyle deneme imkanı bulduğum Corolla’nın beni şaşırttığını belirtmeliyim. Daha önce hızlanma için isteksiz bulduğum 1.4 litre hacimli motor çok daha atak bir yapıya bürünmüş. 90 beygir güç ve 205 Nm tork üretebilen motoru asıl iyileştirense ilginç şekilde şanzıman olmuş. İlk nesil örneklerinde tam bir felaket olarak nitelendirilebileceğim yarı otomatik şanzıman bu araçta başarılı çalışıyor. Hatta durum o kadar iyileşmiş ki manuel modda çıkılan yolun büyük bölümünde yüksek hızlara ulaşılmadığından bir CVT ile karşı karşıya olduğumu zannettim. Ünitenin yarı otomatik olduğunuysa otoyolda ulaşılan en yüksek vitesin 7 değil 6 olmasıyla ve sonrasında alınan otomatik modun devir gezinmeleriyle fark edebildim.
Orta sertlikte ayarlanmış süspansiyon sistemi ve 205/55-16 ölçülerindeki lastiklerle yol bozukluklarını başarılı şekilde sönümleyebilen araç ani manevralarda tedirginlik yaratmamış olsa da test sırasında süratin çok yükselmediğini de belirtmeliyim. Bu arada şanzımanın vites kolu ve direksiyon arkasında yer alan kulakçıklardan kumanda edilebilmesi de performanslı kullanımlar için olumlu. Tork konvertörlü otomatik ünitelerde olduğu gibi ayak fren pedalından çekildiğinde ilerlemeye başlayan aracın yokuş kalkış sistemini devreye sokmak için durur vaziyette frene sert basılması gerekliliğiyse ilginç.
Aracın başarılı yönlerinden bir diğeriyse yakıt tüketimi. Gerçi daha önce belirttiğim gibi kısa bir test sürüşü oldu ve şehir içinde gezilmesine rağmen trafik yoğun değildi fakat elde ettiğim 5 litre/100 km ortalaması gayet makul.
Fiyatları, 1.33 litre hacimli benzinli motor ve Life donanım seviyesinde 45 bin 400 TL’den başlayan 11. nesil Toyota Corolla’nın 1.4 litre hacimli turbo dizel motorla birlikte başlangıç fiyatı 58 bin 900 TL. Test aracında olduğu gibi Active donanım ve MultiMode şanzımanlaysa fiyat 64 bin 100 TL’ye ulaşıyor.
Active paketinde standart olark sunulan donanımlarsa şu şekilde: Yokuş kalkış desteği, araç denge ve fren basıncı kontrol sistemleri, 7 hava yastığı, çok fonksiyonlu, yükseklik ve derinlik ayarlı, deri direksiyon simidi, çift bölgeli otomatik klima, elektrikli cam ve aynalar, 16 inç çaplı jantlar, ısıtmalı ve elektrikli katlanabilen yan aynalar.
Yazı: Onur Koray
Fotoğraflar: Toyota Medya