Nissan tarafından ilk kez 2007 yılında tanıtılan crossover modeli Qashqai, artan konforu ve teknolojisiyle sınıfında öne çıkıyor.
Test etme imkanı bulduğum Qashqai, geçirdiği değişimle birlikte artan konforu ve karakteristik tasarımıyla daha da iddialı bir konuma gelmiş. Aracın özellikle ön yüzünde hissedilen değişim Qashqai’ye yepyeni bir karakter kazandırmış.
Selefine göre köşeli hatlara sahip olan yeni far bloğu, Nissan logosunun vurgulandığı yeni ön ızgara ve büyük sis farlarının bulunduğu eğimli tamponla birlikte daha sportif bir kimliğe bürünmüş. Motor kaputunun üzerindeki iki paralel çıkıntı ve farların üzerinden başlayarak A sütununda eriyen bombeler Qashqai’ye daha güçlü ve agresif bir görünüm kazandırmış.
Japon üreticinin yenilenen Qashqai modeli yandan bakıldığında yüksek gövde yapısı ve metal tavan raylarıyla birlikte bir crossover’dan çok SUV sınıfına aitmiş gibi duruyor. Selefiyle aynı boyutlara sahip otomobilin arka bölümü de yine sade kalmış. Burada değişen tek şey ise büyüyen stop lambaları olmuş.
Aracın dış tasarımındaki kararlılık iç mekana da yansımış ve kabinde daha elit bir ortam yaratılmış. Önceki modelde kullanılan plastik malzemenin kalitesinin yükseldiği hemen farkediliyor. İşçilik ve kullanılan malzemeler önceki modele oranla çok daha kaliteli.
Aracın deri koltukları ile metal görünümlü pedallar ve vites topuzu, Qashqai’nin sportif kimliğini vurgulayan öğeler olarak karşımıza çıkıyor.
Tasarımı aynı kalan direksiyon üzerinden artık sabit hız sistemini de kumanda edebiliyorsunuz. Yeni Qashqai’nin gösterge paneli temel olarak selefiyle aynı kalsa da ortadaki saat görünümlü dijital ekranın yerine hız ve devir göstergelerinin arasında kalan yeri tamamen dolduran beyaz renkte aydınlatmaya sahip yeni bir dijital bilgi ekranı yerleştirilmiş. Araca daha modern bir tasarım kazandıran bu panelden Mercedes modellerini anımsatan anlık yakıt tüketimi skalasını takip edebilir ve bu sayede yakıttan önemli ölçüde tasarruf edebilirsiniz.
Orta konsol genel olarak aynı gibi görünse de buradaki en önemli farklılık müzik, navigasyon ve telefon sistemlerinin kumanda bölümünün artık çok daha büyük bir dijital ekrana kavuşmuş olması. Blutooth sistemi sayesinde telefonunuzu tanıttığınız takdirde, yolculuk sırasında rahatlıkla eliniz kullanmadan telefon görüşmelerinizi yapabilir ve bu sayede güvenli sürüş imkanına kavuşabilirsiniz. Bu ekrandan yine geri manevra sırasında geri görüş kamerasının görüntülerini takip ederek güvenle menavre yapma ve park etme imkanına da sahipsiniz.
Orta konsoldaki klima sisteminde ise önemli bir farklılık bulunmuyor. Kullanımı basit ve orgonomik havalandırma sisteminin çok başarılı olduğunu söyleyebilirim.
Otomobilin park freni kolunun yanında bulunan bölümde ise koltuk ısıtmaları ve merkezi kilit sistemi düğmeleri bulunuyor.
Yeni Qashqai’de beni en çok etkileyen özellik tek bir tuş yardımıyla perdesi ön camdan arka koltukların kafalıklarına kadar açılabilen panoramik cam oldu. Panoramik cam ile zaten geniş tasarlanan ön ve yan camların birlikte oluşturduğu ferah ve aydınlık ortam otomobiliniz kullanırken size özgürlük hissini de veriyor.
Ön koltukların ergonomisi ve özellikle de yanal destekleri başarılı. Arka bölümün ortasında açılıp kapatılabilen kol dayama yeri ve bardak tutucular da konforu yükseltiyor. Ancak arka bölümdeki diz mesafesi kısıtlı ve bu mesafe uzun boylu yolcular için sıkıntı yaratabiliyor.
Otomobilin 410 litrelik bagaj hacmi sınıfındaki rakiplerine oranla biraz daha küçük kalıyor.
Testimize konuk olan Nissan Qashqai’nin kalbinde Renault modellerinde kendisini ispatlamış 1.5 litrelik dCi motor görev yapıyor. 4000 devirde 106 HP güç üreten motor, 2000 devirden itibaren 240 Nm tork sağlıyor.
Alt devirlerde cansız kalan motor, devir yükseldikçe gerçek performansını göstermeye başlıyor. Vites aralıkları ve geçişleri başarılı olan Qashqai’nin altıncı vitesi çok iyi düşünülmüş. Gaz pedalından gelen tepkilere anında cevap veren motora beşinci vites yetmiyor. Altıncı viteste ise gerçek ve pürüzsüz performansa ulaşabiliyorsunuz.
0-100 km/s hızlanmasını 12.2 saniyede gerçekleştiren Qashqai 1.5 dCi’nin son hızı 177 km/s. Fabrika verilerine göre ortalama 5.1 litre yakıt tüketen otomobil ilk test gününde ortalama 6.2 litrelik değere ulaştı. Sonraki günde agresif kullanım şartlarında bu oran 6.5 litreye kadar yükseldi. Ancak aracı sakin kullanır ve tasarruf tedbirlerine uyarsanız, fabrika verilerini kolaylıkla yakalayabilirsiniz.
Yazı: Önder Canözer
Fotoğraflar: Zeynep Zeren
[table id=97 /]