Mercedes-Benz’in merakla beklenen ve hafif ticari otomobil pazarındaki rekabete farklı bir boyut kazandıracak Citan modelinin örtüsü Hollanda’nın Amsterdam kentinde kaldırıldı.
Carmedya adına benim de yerinde inceleme fırsatı bulduğum Citan’ın dünya lansmanına davet edilen 24 ülkeden biri olan Türkiye’ye gösterilen ilgi bizleri memnun ederken, Türkiye’nin bu pazarda geldiği yeri ve önemi de vurgulanmış oldu.
Amsterdam’ın tarihi bir öneme sahip Old Bourse binasında etkileyici bir dans ve ışık gösterisi eşliğinde tanıtımı yapılan Citan, Mercedes-Benz ailesini bu sınıftaki ilk modeli olarak, marka için çok önemli bir yere sahip.
Daimler AG Ticari Araçlar İletişim Başkanı Heinz Gott’un açılış konuşmasını yaptığı lansmanda Citan’ın detayları Mercedes-Benz Hafif Ticari Araçlar Başkanı Volker Weg tarafından paylaşıldı. Basın mensuplarının i-Pad aracılığıyla soru sorabildiği organizasyonda Citan’ın kamuoyuna tanıtımı ise Eylül ayında Almanya’nın Hanover kentinde gerçekleşecek Uluslararası Ticari Otomobiller Fuarı’nda (IAA Commercial Vehicle Show) yapılacak.
Üç ayrı uzunluk ve üç farklı gövde tipi
Çok yönlü kullanıma olanak tanıyan Citan’ın yüzü karakteristik Mercedes-Benz logosu ve ızgarasıyla güçlü ve ayırt edici bir görünüm sunuyor. Panel van temeli üzerine geliştirilen Citan, 3.94 m, 4.32 m ve 4.72 m uzunluğundaki farklı şasilerle her türlü ihtiyaca cevap verebilmek için geliştirilmiş. Beş koltuklu Citan Mixto’nun arka koltukları tamamen katlanabiliyor ve çok daha geniş bir yükleme alanı sunuluyor. Aracın her iki yanda da bulunan kayar kapıları iniş ve binişleri kolaylaştırırken, bagaj tarafındaki düşük yükleme eşiği ise en zorlu yükleri bile pratik bir şekilde araca yerleştirmenize sağlıyor. Bu versiyon en uzun şasi seçeneğine de sahip.
Citan Crewbus da yine beş koltuklu bir model ve arka koltuklar tamamen katlanabiliyor. Kayar kapılara da sahip bu araç uzun şasi seçeneğiyle satışa sunulacak. Modele bağlı olarak üç farklı gövde ağırlığı sözkonusu. Araçlarda izin verilen en fazla yük taşıma kapasitesi ise 2 bin 200 kg.
Geniş bir opsiyon paketine sahip araçta isteğe bağlı olarak tavan rayları ve arka bölüme merdiven gibi seçeneklere de sahip olabileceksiniz. Citan hem camlı hem de panel van versiyonlarıyla satışa sunulacak.
Güvenlik
Mercedes-Benz’in tüm modellerinde büyük önem verdiği güvenlik donanımları Citan’ın da olmazsa olmazları arasında… Araçta standart olarak ESP ve ABS’nin yanında VDC (Dinamik Şasi Kontrolü), TCS (Çekiş Kontrol Sistemi) ve patinaj önleyici ASR sistemleri bulunuyor. Citan Crewbus versiyonunda perde ve yan dahil olmak üzere altı adet hava yastığının standart donanımda yer aldığı Citan, yüksekliği ayarlanabilir ve gergili emniyet kemerleri, emniyet kemeri uyarı sistemi bulunuyor.
Panel van gövde tipinde ise kargo bölümünün plastik zemini yükün araca zarar vermesini engelliyor.
Tasarım
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi Mercedes-Benz Citan, markanın adına yakışır şekilde karakteristik bir yüze sahip. Krom ve büyük tasarlanan Mercedes yıldızı karbon görünümlü ön ızgaranın ortasına yerleştirilerek markanın yenilikçi çizgisini sürdürüyor. Aracın büyük ve geriye doğru uzayan far bloğu, V şeklinde A sütununa kadar uzayan hatlara sahip motor kaputuyla güçlü ve sportif bir ön görünüme sahip. Yan ve arka görünümüyle hafif ticari otomobil segmentindeki güçlü rakiplerine meydan okuyan dinamik bir duruş sergileyen Citan, arka bölümde C sütunu üzerinde devam eden ince ve uzun stop lambaları, çift tarafa açılan geniş bagaj kapılarıyla işlevsel bir tasarıma sahip.
Mercedes-Benz Citan ile Sprinter ve Vito ile büyük başarı yakalayan ürün gamını tamamlamış olacak.
İlk bakışta plastik malzemelerin egemen olduğu gözlemlenen kabin yüksek tavan yapısı ve geniş hacimiyle son derece ferah ve geniş bir kullanım alanı sunuyor. İşçilik kalitesinin yüksek olduğu Citan’da kullanılan koltuk döşemeleri cildinize nefes aldırabilen özel bir kumaşa sahip. Yarı sert koltuklar en zorlu yolculuklarda bile sizi en az yoracak şekilde tasarlanmış.
Genel olarak sade ama kullanışlı bir ön panel ve orta konsola sahip araçta kullanılan kumanda düğmeleri büyük ve seyir sırasında gözünüzü yoldan ayırmadan kullanabilmenizi sağlayacak şekilde tasarlanmış. Vites kolunun orta konsola entegre edilmesi ergonomik açıdan büyük avantaj sağlıyor. Özel tasarıma sahip el freni kolu ise uçak kokpitlerindeki kolları anımsatıyor. Kırmızı renkli aydınlatmalara sahip gösterge paneli de yine sade ve rahat takip edilebilir tasarımıyla ergonomi ön planda tutularak yerleştirilmiş.
Aracın içerisinde dikkatinizi çeken en önemli şey çok sayıda eşya saklama bölümü bulunuyor olması. Tavanın ön kısmında geniş bir raf bulunurken, orta kısmında ise üç adet kapaklı eşya saklama bölümü yer alıyor. Aynı şekilde ön koltukların ortasında derin ve kapaklı bir bölme bulunurken, arka koltukların ön tarafında zeminde kapaklı iki adet bölme daha yer alıyor.
Motor
Mercedes-Benz Citan, ilk etapta üç adet motor seçeneğine sahip olacak. Renault-Nissan grubu ve Mercedes-Benz işbirliğiyle geliştirilen ve yüksek tork sunan turbo dizel 75 HP, 110 HP ve 114 HP motor seçenekleriyle satışa sunulacak Citan’da sadece 5 ve 6 ileri düz şanzıman sistemleri kullanılacak. Bütün dizel motor seçeneklerinde partikül filtresi standart olarak bulunuyor.
Citan 40 bin km. veya iki yıl garantiye sahip olacak. Citan’ın benzinli seçeneklerinde ise BlueEFFICIENCY paketi standart olarak yer alacak. Bu pakette ECO start/stop fonksiyonu ve yakıt tüketimini düşürmeye yarayan bir dizi teknoloji bulunuyor. BlueEFFICIENCY paketi dizel seçenekler için de opsiyonel olarak sunulacak.
Lansman sonrasında düzenlenen yemekte Mercedes-Benz Ticari Araçlar Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Andreas Burkhart ve Citan Ürün Müdürü Carlos Zafrane ile sohbet etme imkanı da bulduk. Özellikle Türkiye’nin kendileri için dinamik nüfusu ve hafif ticari otomobil pazarının büyüklüğüyle Citan açısından en önemli pazarlardan birisi olduğuna dikkat çeken Burkhart, Türkiye pazarında da rekabetçi bir fiyatla önemli satış başarısı yakalamak istediklerini belirtti.
Marka rün müdürü Carlos Zafrane ise Citan’ın şu anda sadece Renault’nun Fransa’daki Maubeuge Fabrikası’nda üretileceğini, otomatik şanzıman seçeneğinin ise şimdilik üretim planında yer almadığını söyledi. Zafrane, 2012 sonuna kadar 15 bin adet Citan üretimi yapılmasının planlandığını belirtirken, modelin ülkemizde satışa sunulması ise yılsonunu bulacak.
Önder Canözer
Carmedya – Amsterdam