CARMEDYA.COM – Shell & Turcas, Türkiye’nin ilk sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) istasyonunu İstanbul-Ankara Otoyol’unda açtı.
Bu yatırımla Türkiye, Shell’in Avrupa’da LNG’li istasyon kurduğu 4. ülke oldu. Lojistik sektörünü geleceğin çevreci ve ekonomik yakıtı ile tanıştıran Shell & Turcas, Türkiye’deki LNG istasyon ağını 2020 yılından itibaren açacağı yeni istasyonları ile genişletmeyi planlıyor.
Türkiye, Shell’in LNG istasyonu açtığı Avrupa’daki 4. Sapanca istasyonu da Avrupa’da Shell’in 14. LNG istasyonu oldu. Shell, Avrupa’da 2020 sonuna kadar 3 ülkede daha LNG istasyonu açmayı ve toplam sayısını 30 istasyona ulaştırmayı hedefliyor.
2019 yılının sonunda Avrupa’da 250 olan LNG istasyon sayısının hızla artması, 12 binin üzerinde olan LNG ile çalışan kamyon sayısının da 2030 yılında 300 bine ulaşması bekleniyor. Türkiye’deki kamyon parkının yüzde 10’luk kısmının da 10 yıl içinde LNG kullanmaya başlayacağı tahmin ediliyor.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın yayımlamış olduğu Enerji Verimliliği Eylem Planı, daha ekonomik ve çevreci alternatif yakıtların lojistik sektöründe kullanımını teşvik ediyor. Türkiye’de LNG, ilk olarak EPDK tarafından 2017 yılında karayolundaki taşıtlarda yakıt olarak kullanılmasının önü açıldı, 2019’da ise Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın yayınladığı yönetmelik ile alternatif yakıtlar tanımına girdi.
Sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) nedir?
LNG atmosfer basıncında doğal gazın -162°C’a kadar soğutularak renksiz formda sıvı faza geçmiş halidir. Soğutma işleminden geçirilen doğal gaz, sıvılaştırma sonucunda 600 kat küçülerek, taşıma ve depolama süreçleri için çok daha kolay ve güvenli hale getirilir. Doğal gazın stoklanması ve de ulusal boru hatlarının ulaşmadığı noktalara taşınabilmesi için ideal olan LNG, boru hattında dağıtıma girmeden önce veya nihai kullanım prosesi öncesinde gaz haline dönüştürülür. LNG, ısı veya elektrik üretmek için evler, iş yerleri ve endüstriyel alanlarda kullanıldığı gibi başta gemi, tren ve kamyonlar olmak üzere ulaşım sektöründe de düşük maliyetli ve çevreci bir alternatif yakıt olarak kullanılmaktadır.