Buradasınız
Home > Markalar > Alpine > Renault’nun tüm spor faaliyetleri Alpine çatısında birleşiyor

Renault’nun tüm spor faaliyetleri Alpine çatısında birleşiyor

CARMEDYA.COM – Alpine Cars, Renault Sport Cars ve Renault Sport Racing’in mevcut faaliyetleri, Alpine markası altında tek bir oluşum olarak birleşiyor.

Alpine, özgün bir markanın güvenilirliğini, uzman üretim kabiliyetini, mühendislik becerisini Formula 1’in medya yansımaları ile bir araya getirecek. Tüm bunlar, Alpine çevresinde gerçek bir pazar değeri yaratma ve markayı farklı bir lige taşıma hedeflerinin temellerini oluşturuyor.

Alpine, Renault Grubu ve Renault Nissan Mitsubishi (RNB) İttifakı’nın yeteneklerinin gücünü arkasına alacak. Bunlar arasında Alliance-EV platformu ile teknoloji, küresel üretim ayak izi, optimum maliyet rekabeti sağlayan güçlü bir satın alma kolu, küresel bir dağıtım ağı ve RCI finansal hizmetler yer alıyor. Temel hedef ise motor sporları yatırımları da dahil olmak üzere 2025 yılına kadar kâr eden bir şirket haline gelmek.

Alpine’in yüzde 100 elektrikli garajı

Yeni organizasyonel yapı, Renault Grubu ve RNB İttifakı ile sinerji yaratılması ve seçilen ortaklarla iş birliği, Alpine’nin ürün planını desteklemede birer araç olacak. Bu kapsamda ittifak CMF-B EV platformuna dayalı yüzde 100 elektrikli B segmenti Hot Hatch, CMF-EV platformuna dayalı yüzde 100 elektrikli C segmenti Sports Cross Over ve Lotus ile birlikte geliştirilen A110’un yüzde 100 elektrikli muadilini tanıtacak.

Alpine iş birimini geliştirmenin bir parçası olarak, Renault Grubu ve Lotus Grubu, elektrikli spor otomobilin ortak geliştirilmesi de dahil olmak üzere bir dizi iş birliği alanını incelemek için bir mutabakat sözleşmesi (MoU) imzaladı. Alpine ve Lotus ekipleri, hem Fransa hem de Birleşik Krallık’taki ilgili kurumların kaynaklarını, uzmanlığını ve tesislerini kullanarak elektrikli spor otomobilinin ortak mühendisliği, tasarımı ve geliştirilmesi için kapsamlı bir fizibilite çalışması yürütecek.

Alpine; teknoloji, dağıtım, müşteri deneyimi ya da markaya ve müşterilere değer katan diğer tüm alanlarda Renault Grubu inovasyonunun ön saflarında yer alacak. Dolayısıyla, Alpine’nin yeni ürün jenerasyonu, Renault Grubu’nun en son yeniliklerinin yanı sıra F1’in teknoloji ve uzmanlığından yararlanacak: F1’in veri analizi ve işlemedeki yüksek performansından elde edilen verimli enerji yönetimi, güvenlik sistemleri ve bağlantı çözümleri… Tüm bunlar Alpine ürünlerine önemli bir rekabet avantajı sağlayacak.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Alpine CEO’su Laurent Rossi, “Yeni Alpine oluşumu, ayrı değerlere ve kusursuz özelliklere sahip 3 markayı güçlendirerek tam donanımlı tek bir çatı altında topluyor. Dieppe’deki fabrikamızın hünerleri, F1 ve Renault Sport ekiplerimizin mühendislik becerisi, teknolojiyle donatılmış tamamen elektrikli ürün gamımızı ön plana çıkartarak Alpine adını geleceğe taşıyacak. Özgün tarzımız, ileri teknolojimiz, ezber bozan yaklaşımımız ve tutkumuzla yollarda ve pistlerde olacağız” dedi.

Yarışın devamı

Alpine ve Renault, Formula 1, ralli ya da dayanıklılık gibi farklı kategorilerde başarılarla dolu uzun bir yarış geçmişine sahip. Alpine Tasarım Direktörü Antony Villain, “Formula 1’in yanında tüm Alpine motor sporları programlarına güçlü ve özel bir kimlik vermek önemli bir fırsat. Faaliyetlerimizin merkezinde yer alan motor sporları ile görsel kimlik bizim için çok önemli. Bugün yeni tasarımıyla gördüğünüz aracımız Alpine F1 ekibinin yeni kimliğinin ilk çağrışımı. Bazı yapısal görsel öğeler araç üzerinde kalmaya devam edecek, bazıları ise değişecek. Üç renkli büyük Alpine logosu, markanın motor sporlarındaki kimliğinin en belirgin sembolü. Mavi, beyaz ve kırmızı renkler bizim için çok önemli olan Fransız ve İngiliz bayraklarını ifade ediyor. Tüm motor sporları öğelerinde değişiklikler yapılmaya devam edecek” ifadelerini kullandı.

Rekabet için rekabetten doğan marka

Alpine, rekabet konusunda tutkulu genç bir olan Jean Rédélé tarafından 1955 yılında kuruldu. Şirketine, yarışmak için en sevdiği alanın adını verdi: Alpler. Alpine, en büyük motor sporları zaferini 1978’de elde etti; Le Mans 24 Saat Yarışları zaferi. Fabrika, 70’li ve 80’li yıllarda A310 V6 ve GTA dahil yeni ve yenilikçi binek araçlarını piyasaya sürmeye devam etti. Marka, üretimi 1995’te durdurmuş, 2018’de yeni A110’u hayranlarıyla tekrar buluşturmuştu.

Önder Canözer
1990 yılından bu yana dergi sektöründe her kademede görevlerde bulunan Önder Canözer, 2000 yılında Türkiye'de dijital otomobil yayıncılığını Mynet çatısı altında başlatmıştır. 2010 yılında kurduğu ve bugün Medicon Grup adını alan Medicon Yayıncılık ile Carmedya'yı hayata geçirmiş olan Canözer, bugüne kadar iki binden fazla aracın incelemesini gerçekleştirmiştir.

    Benzer yazılar

    Yukarı