Buradasınız
Home > Güncel > Cherokee Kabuk Değiştirdi

Cherokee Kabuk Değiştirdi

Türkiye’de Tofaş çatısı altında temsil edilmekte olan Jeep markasının orta SUV segmentindeki modeli Cherokee’yi, yenilenen yüzü ve gelişen teknolojisiyle Göcek yollarında yakından tanıma ve inceleme fırsatı bulduk.

Ülkemizde sadece 2.0 litrelik dizel motor ve orta SUV segmentinde ilk kez kullanılan 9 ileri otomatik şanzıman kombinasyonuyla satışa sunulacak Yeni Cherokee, dört tekerden çekiş sistemine sahip.

Henüz satışa sunulmadan 300 adetlik ön sipariş alan Longitude ve Limited versiyonlarına sahip Yeni Cherokee, 161 bin TL’den başlayan fiyatıyla pazarda yerini alıyor.

İlk kez bu yıl Cenevre Otomobil Fuarı’nda gerçekleştirilen Avrupa prömiyeri ile Avrupalı müşterilere yüzünü gösteren dördüncü nesil Jeep Cherokee, radikal tasarım çizgilerine sahip. Jeep mirasından gelen yedili ızgara, Yeni Cherokee’nin tasarımında en dikkat çekici özelliklerin başında geliyor. Aracın önünde üstte çizgi şeklindeki gündüz farları ve alt tarafta ise yuvarlak formlara sahip farlar yer alıyor. Krom çerçeveli yedili ızgara ve tamponda hava girişi çerçevesi prestij duygusunu yükseltirken, tampona entegre sis farları da dinamik görünümü tamamlıyor. Bu noktada oldukça radikal bir karar alan Jeep tasarım ekibi, markanın yeni modellerinin tasarım çizgileri hakkında da önemli ipuçları veriyor. Bu tip sıra dışı tasarımların genellikle arası yoktur. Ya çok beğenir, ya da beğenmezsiniz. Ben bu noktada göreceli bir kavram olduğu için tasarım konusundaki yorumu okurlarımıza bırakmayı daha doğru bulduğum için, sadece aracın dış boyutları ve teknik özelliklerinden bahsedeceğim.

Jeep Cherokee

Yandan bakıldığında tipik bir SUV profiliyle karşılaştığımız Yeni Cherokee’nin arkaya doğru alçalan eğimli tavanı ve metalik tavan rayları, kapıların alt kısmından geçen farklı renkteki çıtayla dinamik görünümü yan tarafta da sürdürüyor. Arkada da ince ve uzun stop lambaları, farklı renkteki tampon ve spoyler de dinamik tasarıma katkı sağlıyor. Yeni Cherokee, selefine göre 20 mm genişleyip (1859 mm), 131 mm. uzarken (4624 mm.), 163 mm. daha alçak (1634 mm.) bir gövde yapısına sahip. Tabi toplam 6 mm. artan dingil mesafesini de unutmamak gerek.  Alçalan gövde yapısı her ne kadar aracın artık daha fazla on-road karakterinin öne çıkacağına işaret ediyor da olsa, off-road tutkunları için de yine Jeep’in sürprizleri devam ediyor.

Aracın off-road tutkunları için 3.2 litrelik V6 Pentastar benzinli 272 HP ve 9 ileri tam otomatik vites seçeneği ile sunulan Trailhawk versiyonu isteğe bağlı olarak pazarda yerini alacak.

Jeep Cherokee

Commandview Dual Panoromic Sunroof olarak adlandırılan iki parçalı açılır cam tavan, ferah ve aydınlık bir iç mekan oluşturulmasına önemli katkı sağlıyor. İç mekanda kullanılan kaliteli malzeme ve başarılı işçiliği takdir etmek gerek. Yeni Cherokee’de 7 inçlik TFT teknolojili, tercihe bağlı olarak dijital veya analog olarak ayarlanabilir renkli gösterge paneli, sürücülerin ellerini direksiyondan, gözlerini ise yoldan ayırmadan, kişiselleştirilmiş kullanıcı deneyiminin keyfini yaşama imkânı sunuyor. Kullanıcıların, tercih ettikleri formatta bilgi ve araç geri bildirimleri alabildikleri sistemde, navigasyon, hız, yakıt tüketimi, güvenlik uyarıları, pusula, dış sıcaklık, sesli bilgi ve arazi seçimi gibi Jeep’e özgü özelliklerin de aralarında bulunduğu pek çok bilgi arasından seçim yapılabiliyor. Yeni Jeep Cherokee aynı zamanda 8.4 inçlik dokunmatik ekran multimedya komuta merkezine sahip ileri UConnect sistemini de beraberinde sunuyor. Akıllı telefonların kolayca şarj edilmesini sağlayan Wireless Charging Pad ise fark yaratan bir opsiyon olarak kullanıcılara sunuluyor.

Jeep Cherokee U-Connect

Genel olarak bir teknoloji üssü olarak tanımlayabileceğim ön panel ve orta konsolda bulunan çok sayıda düğme ilk başta bir karmaşa yaratıyor ve hepsini gözünüzü yoldan ayırmadan kullanmak için araca iyice alışmanız gerekecek. Gösterge panelinin ortasında araçla ilgili bilgileri alabiliyorsunuz ancak burada çok fazla detay bulunduğu için takip etmesi zor ve gözü yoduğunu belirtmem gerek. Tabi bu noktada çok fazla teknolojik özelliği daha sade bir arayüzle sunmak da başlı başına önemli bir geliştirme ve tasarım süreci istiyor ki sanırım bu tip küçük sorunlar önümüzdeki güncellemelerle çözülebilir.

Yeni Cherokee, her arazi şartına uyum sağlamak amacıyla 3 farklı 4×4 seçeneği sunarken, Türkiye pazarında satışa sunulan versiyonlarında AWD dört çeker sistemi mevcut bulunuyor. Araç, normal yol şartlarında gücün büyük bir kısmını ön tekerleklere aktararak 2 çeker olarak çalışırken ihtiyaç duyulduğunda veya yüzey seçme özelliğine bağlı olarak kaygan, çamurlu veya kum zemin üzerinde, sürücü müdahalesine gerek kalmadan gücün ihtiyacı olan tekere aktarılmasını sağlayarak 4 tekerden çekiş teknolojisindeki iddiasını ortaya koyuyor. Bu noktada yepyeni bir AWD sistemiyle karşı karşıya olduğumuzu da belirtmek gerek. Aracın üç tekeri devre dışı kaldığında, sistem bütün gücü tutuşu sağlayabilen tek lastiğe aktarabiliyor ve aracın en zorlu koşullardan bile kurtularak, yoluna devam etmesini sağlıyor.

Vites kolunun ön tarafında orta konsola yerleştirilen Selec-Terrain kumandası sayesinde aracı Auto, Snow (Kar), Sport ve Sand/Mud (Kum ve Çamur) olmak üzere dört farklı moda ayarlayabiliyorsunuz. Auto modunda sistem, zemin şartlarına bağlı olarak ideal sisteme kendisi karar veriyor. Performans için Sport modunu seçmeniz yeterli, ancak bu mod seçildiğinde ESP sistemi devre dışı kalıyor. Fakat çekiş kontrol sistemi sayesinde ESP’ye ihtiyaç duymadan güvenle yolculuk yapabiliyorsunuz. Sertleşen süspansiyonlar nedeniyle Sport modunda yoldan gelen darbeleri daha fazla hissedebiliyorken, Auto modunda aracın daha fazla sağa ve sola esneyebildiğini farkedeceksiniz. Ancak aracın her sürüş modunda da en zorlu virajlarda bile güvenle yol aldığını da söylemem gerek.

Ülkemizde satışa sunulan versiyonlarda kullanılan 2.0 litrelik 170 HP turbo dizel motor, 350 NM tork değerinin de etkisiyle alt devirlerden itibaren atak bir karakter sergilerken, yeni 9 ileri otomatik şanzımanın sarsıntısız ve seri geçişleri de sürüş keyfini arttırıyor.  Euro 5 şartlarına uyumlu motor, ortalama 154 g/km karbondioksit emisyon salımı değerine ve fabrika verilerine göre 100 kilometrede ortalama 5.8 litre yakıt tüketimine sahip.

Güvenlik özellikleri ön planda tutularak geliştirilen, Euro NCAP tarafından “sınıfının en iyisi” olarak nitelendirilerek güvenlik testlerinden 5 yıldız alan Yeni Jeep Cherokee, markanın sahip olduğu 4×4 kabiliyetini daha üst seviyeye taşıyarak, tüm hava ve arazi şartlarına uyum sağlıyor. Yeni Jeep Cherokee’de, sınıfının en iyi 4×4 performansını sağlamak amacıyla; “Jeep Active Drive I” (Tek hızlı transfer kutusu), “Jeep Active Drive II” (İki hızlı arazi şanzımanı) ve “Jeep Active Drive Lock”(kilitli diferansiyel ile) olarak adlandırılan üç ayrı yenilikçi 4×4 sistemi sunuluyor. Yeni Jeep Cherokee’nin standart güvenlik özellikleri arasında, kabinde 7 hava yastığı, Elektronik Devrilme Önleyici (ERM) ve arazi kalibrasyonuna sahip ABS ile Elektronik Stabilite Kontrolü (ESC), Römork Savrulma Kontrolü (TSC), Ön/Arka Park sensörü, Gelişmiş Kaza Tepki Sistemi (FCW), Kör Nokta İzleme, Adaptif Cruise Control, Geri Görüş Kamerası, Paralel/Dikey Park Etme özellikleri yer alıyor.

Yeni Cherokee’nin elektrikli bagaj kapağı, sensör aracılığıyla kapanmadan önce alt kısımda bir nesne veya kişinin olup olmadığını tespit ediyor ve eğer birşeye dokunursa kapanmayı durduruyor. Bu da olası kazaların önüne geçilmesini sağlıyor. Aracın tüm koltuklar dik konumdayken 423 litre olan bagaj hacmi, koltuklar katlandığında 1190 litreye kadar çıkabiliyor. Aracın arka koltukları da öne ve arkaya 14 cm kadar kaydırılabiliyor.

Jeep Cherokee / Mahmut Karacan

Göcek’te düzenlenen basın toplantısında Yeni Cherokee ve Jeep markası ile ilgili açıklamalarda bulunan Jeep Marka Direktörü Mahmut Karacan, şunları söyledi; “Jeep markası, dünya genelinde satış performansını sürekli yükseltiyor. Bu başarıda markanın farklı pazarların ihtiyaçlarına uygun, yüksek güvenlik ve performans özelliklerine sahip model geliştirme stratejisi temel oluşturuyor. Yeni Cherokee de, bu anlamda markanın yenilikçi model stratejisinin en güzel yansımalarından biri. Kendi sınıfında ilk kez kullanılan 9 ileri otomatik şanzımanı, 70’den fazla güvenlik özelliği, güçlü performans ve düşük yakıt tüketimi sağlayan 2.0 litrelik dizel motoruyla pazara sunduğumuz Yeni Cherokee ile Türkiye’de orta SUV segment liderliğini  hedefliyoruz”.

Yeni Jeep Cherokee’nin şehir içi kullanımda üstün bir konfor sunan performans ve teknolojisinin yanında, lüks donanım özellikleri ve rekabetçi fiyatıyla, sadece SUV kullanıcılarının değil, D ve E segmentindeki otomobil tutkunlarının da ilgisini çekeceği inancında olduklarını sözlerine ekleyen Karacan; “Yeni Cherokee ile yılsonuna kadar 500 adetten fazla satış gerçekleştirmeyi hedefledik. Cherokee’nin yanında Ekim ayında pazara sunacağımız Renegade ile birlikte, Jeep® markası olarak 2014’ü toplamda 1880 adetlik satışla tamamlamayı planlıyoruz. Her modelimizin katkısıyla, 2015 yılında rekor satış adetlerine ulaşarak hedefimiz pazarın önemli oyuncularından biri olmak.” diye konuştu.

Ülkemizde 161 bin 300 TL’den başlayan (Longitude AWD 9ATX) fiyat seçenekleriyle satışa sunulan Yeni Cherokee’nin Limited AWD 9 ATX versiyonu 190 bin 500 TL’den satılırken, tüm sürüş destek sistemleriyle birlikte tercih edilmesi halinde fiyat 198 bin TL’ye kadar yükseliyor.

Yazı: Önder Canözer / Göcek

Fotoğraflar: Jeep

Önder Canözer
1990 yılından bu yana dergi sektöründe her kademede görevlerde bulunan Önder Canözer, 2000 yılında Türkiye'de dijital otomobil yayıncılığını Mynet çatısı altında başlatmıştır. 2010 yılında kurduğu ve bugün Medicon Grup adını alan Medicon Yayıncılık ile Carmedya'yı hayata geçirmiş olan Canözer, bugüne kadar iki binden fazla aracın incelemesini gerçekleştirmiştir.

    Benzer yazılar

    Yukarı