Renault tarafından 2008 yılında yeni yüzüyle yollara çıkan üçüncü nesil Megane ailesinin station wagon üyesi Megane Sport Tourer, gelişmiş teknolojik özellikleri ve geniş iç mekan hacmiyle öne çıkıyor.
Otomobilin ön yüzü kardeşleriyle aynı tasarıma sahip. Tampona kadar uzayan büyük far blokları, A sütunundan başlayarak motor kaputu boyunca devam eden çıkıntılar araca güçlü ve sağlam bir görünüm kazandırıyor. Selefine göre daha ağırbaşlı bir görünüme sahip Megane Sport Tourer’ın alçak tasarlanan ön ızgarası ve tamponun her iki yanında çıkıntı şeklindeki entegre sis farları öne çıkan öğeler arasında. Tavan rayları, gövde rengi dikiz aynaları vekapı altlarında büyük tasarlanan yan çıtalar dinamik görünümü desteklerken, arka bölümde yanlara doğru uzayan büyük stop lambaları ve tampona kadar inen sade tasarımlı bagaj kapağı krom logo ve Megane yazısıyla atletik yapıyı tamamlıyor.
Otomobilin dış tasarımındaki olgunluk kendisini iç mekanda da fazlasıyla hissettiriyor. Tasarıma büyük önem verilen yeni nesil otomobilin iç mekanı, gerek geniş hacim, gerekse de büyük tasarlanan camlar ve sunroof ile arka bölümdeki panoramik cam sayesinde son derece ferah ve aydınlık bir ortam sunuyor.
Malzeme ve işçilik kalitesinin yükseldiği dikkatimizden kaçmayan Megane Sport Tourer’ın çift renkli ön konsolu eğimli yapısı sayesinde ergonomik kullanım sunuyor. Krom öğelerle desteklenen iç mekandaki detaylar aracın dışındaki dinamik yapının içeride de hissedilmesini sağlıyor.
Farklı bir tasarıma sahip gösterge panelinde aracın hızı, yakıt durumu ve motor ısısı ile ilgili bilgiler tamamen dijital olarak size iletiliyor. Basit ve kolay takip edilebilir tasarımıyla dikkat çeken gösterge panelinin solunda devir saati bulunurken, sağdaki küçük ekrandan ise araçla ilgili bilgileri takip edebiliyorsunuz.
Ele iyi oturan üç kollu direksiyon simidi üzerinden cruise control sistemine, direksiyonun yanındaki koldan ise müzik sistemine kumanda edebiliyorsunuz. Ön konsolun en solunda alt tarafta far yükseklik ayarı, ESP ve park sensörü kumanda butonları yer alıyor. Orta konsolun tepesinde Türkçe navigasyon ekranı dikkat çekerken, bu ekranın alt kısmında iki adet havalandırma ızgarası ve ortalarında dörtlü sinyal lambası ve kapı kilitlerinin kumanda butonları bulunuyor. Bu bölümle orta konsolun klima, müzik ve anahtasız çalıştırma dğmesiyle birlikte kart yuvasının olduğu alt bölümü ahşap görünümlü bir hat ayırıyor. Buraya gelmişken ahşap görünümlü plastik malzemenin gerçek anlamda istenilen etkiyi yaratamadığını da belirtmek gerek.
Vites kolunun arkasında kalan bölümde yer alan kumanda sistemi sayesinde navigasyon sistemini kolaylıkla kullanabiliyorsunuz.
Toplam 2702 mm’lik dingil mesafesiyle cömert bir diz mesafesi sunan Megane Sport Tourer, 486 litrelik bagaj hacmiyle de özellikle uzun yolculuklara çıkacak geniş ailelere ideal çözümler yaratıyor. Aracın bagaj hacmi arka koltuklar yatırıldığında ise 1562 litreye kadar çıkabiliyor. Düşük bagaj eşiği ise yükleme ve boşaltma işlemlerini kolayca halletmenize olanak tanıyor.
Bagajın dışında aracın içerisinde de akıllı tasarım sayesinde toplamda 25 litre kapasiteye sahip çok sayıda saklama gözü bulunuyor. Bu sayede küçük eşyalarınızı güvenli bir şekilde saklama şansına sahip olabiliyorsunuz.
Test ettiğim otomobilin kalbinde 1.5 litrelik dizel motor bulunuyor. 4000 devirde 105 HP güç üreten motor, 2000 devirde ise 240 Nm tork sağlıyor. Alt devirlerde cansız kalan motor, gerçek gücün 2000 devirden itibaren göstermeye başlıyor.
6 kademeli düz şanzıman sistemiyle kombine edilen motor, 100 kilometrede ortalama 4.5 litre yakıt tüketimiyle sınıfının en iyi tüketim değerlerini sunuyor. 0-100 km/s hızlanmasını 11.2 saniyede gerçekleştiren Megane Sport Tourer, orta sertlikteki süspansiyonlar ile yeterli konforu sunuyor.
Süspansiyonların sertliği her ne kadar yoldan gelen sert darbeleri hissetmenize neden olsa da, yol tutuşa çok önemli katkı sağlıyorlar. Özellikle etkin bir ESP sistemi tarafından desteklenen yol tutuş bana göre gerçekten çok başarılı. Bu tip gövde yapısına sahip otomobiller genellikle hızlı girilen keskin virajlarda arkadan kopma eğilimi gösterir. Ancak Megane Sport Tourer bu gibi durumlarda teknolojik altyapısı ve sürüş özellikleriyle kontrolü size bırakmıyor. Aracı tam kayacağı anda toparlayan ve size pürüzsüz ve dengeli sürüş olanağı sunan Megane Sport Tourer, bu sınıfta sürüş özellikleri bakımından gerçekten başarılı sonuçlara imza atıyor.
Önde ve yanlarda iyi bir görüş alanı sunan otomobilin arka sütunları geniş tasarlandığı için çapraz görüşlerde sıkıntı yaşanabiliyor. Başarılı bir park sensörüne sahip otomobil size güvenli park ve manevra imkanı sunuyor.
Yazı: Önder Canözer
Fotoğraflar: Berk Ertükel
[table id=20 /]