Buradasınız
Home > Güncel > Stellantis sosyal sorumluluk raporunu yayınladı

Stellantis sosyal sorumluluk raporunu yayınladı

CARMEDYA.COM – Stellantis, sürdürülebilirlik faaliyetlerinde kaydettiği ilerlemeyi özetleyen üçüncü Kurumsal Sosyal Sorumluluk (KSS) Raporunu yayınladı.

Ulaşımın, Stellantis’in sürdürülebilir ilerleme yaklaşımının temel unsuru olduğunu söyleyen Stellantis CEO’su Carlos Tavares, “Çevre üzerindeki etkimizi azaltmak için daha kapsayıcı işyerleri oluşturmak yoluyla kendi operasyonlarımızda ve topluluklarımızda değişimi hedefliyoruz. Müşterilerimize, uygun maliyetli ulaşımı başarıyla sunmak ve paydaşlarımızın bize faaliyet lisansı vermeye devam etmesini sağlamak açısından bu alanlardaki ilerleme çok önemli” dedi.

Stellantis’in KSS faaliyetleri, şirketin uzun vadeli stratejik planı Dare Forward 2030’a entegre edilmiş durumda. Şirketin 2023 yılındaki temel KSS girişimleri vurgulandı.

Buna göre şirketin 2038 yılına kadar net sıfır karbon taahhüdü doğrultusunda tüm kapsamlar dahil küresel karbon ayak izinin azaltılması: Küresel karbon ayak izi (CO2 eşdeğeri olarak) 2021 yılına kıyasla 2023 yılında yüzde 12,6 azaldı.

2030 yılına kadar yüzde 100 hedefiyle şirket süreçlerinde karbondan arındırılmış elektriğin kullanımı: Şirket, 2023 yılında yüzde 58’e ulaşarak endüstriyel karbon ayak izinin (kapsam 1 ve 2) tCO2’sinde 2021 yılına kıyasla yüzde 20 oranında azalmasına katkıda bulundu.

2023 yılında dört bölgede (Genişletilmiş Avrupa, Kuzey Amerika, Güney Amerika ve Orta Doğu ve Afrika) iki milyondan fazla parça (katalitik konvertörler, kaplamalar/plastik tamponlar, alaşım jantlar ve yüksek voltajlı bataryalar dahil) geri dönüştürüldü. Stellantis, motor, şanzıman ve elektrikli araç bataryasının yeniden üretimi, araç yenilemesi ve sökülmesiyle başlayan ilk SUSTAINera Döngüsel Ekonomi Merkezi’ni İtalya’nın Mirafiori kentinde açtı.

Ürün gamına 18 yeni BEV model eklenecek

2023 yılı sonunda tüm markaları kapsayan mevcut 30 batarya elektrikli araç (BEV) modeliyle elektrikliye geçiş yol haritası kapsamında 2024 yılında 18 model eklenecek ve 48 modele ulaşacak. Geçen yıl batarya elektrikli araç satışları dünya genelinde yüzde 21 arttı. Büyüyen portföy sayesinde Avrupa’da satılan binek otomobillerin yüzde 18,5’i (Malta ve Norveç hariç AB27, İzlanda, İngiltere ve İsviçre dahil) ve ABD’de satılan binek otomobillerin ve hafif ticari araçların yüzde 11,2’si elektrikli veya şarj edilebilir hibrit araçlardan oluşuyor.

Şirketin dört temele dayanan kapsamlı bir insan sermayesi geliştirme stratejisinin temelleri ise ortak yapıcı sosyal diyaloğa dayalı sürdürülebilir dönüşüm; 2,9 milyon saat eğitim de dahil olmak üzere yetenekleri çekmek, geliştirmek ve elde tutmak; Kadınların liderlik pozisyonlarının yüzde 30’unu elinde tutmasıyla çeşitliliğin ve katılımın güçlenmesi; Çalışma ortamında güvenliği, sağlığı ve refahı teşvik etmek. Olarak açıklandı.

EcoVadis tarafından değerlendirilen 3 bin 461 tedarikçi grubu, yıllık satın alma değerinin yüzde 89’undan fazlasını oluşturuyor. Sonuçlar, Stellantis tedarikçilerinin KSS kriterlerinde EcoVadis kriterine göre daha iyi performans gösterdiğini gösteriyor.

Eğitim odaklı 366 hayırseverlik projesine ve çalışan gönüllülük programlarına katılan 5.174 Stellantis çalışanına 18,5 milyon Euro’nun üzerinde destek sağlandı. Stellantis Öğrenci Ödülleri, 600’ün üzerinde çalışanın aile bireyini sürekli öğrenme ve eğitime bağlılıklarından dolayı ödüllendirdi. Stellantis Vakfı, fen eğitimi için yeni sosyal yardım merkezi olarak Cenevre’deki Science Gateway’i açmak üzere CERN ile ortaklık yaptı.

Öte yandan Stellantis, 2023 yılında karbondan arınmış bir dünyada ulaşım özgürlüğü ile ilgili kamuoyu müzakerelerine katkıda bulunmak üzere bir girişim olarak Ulaşım Özgürlüğü Forumu’nun ilk edisyonunu düzenledi. Endüstriyi, akademiyi, hükümeti ve sivil toplumu temsil eden farklı alanlardan uzman katılımcılar, konuyla ilgili düzenlenen canlı müzakere sırasında “Karbondan arınmış bir dünyada, ulaşım özgürlüğü sadece mutlu bir azınlığın karşılayabileceği bir şey mi olacak?” sorusunu tartıştılar. İkinci müzakere ise 3 Nisan 2024 tarihinde: “Gezegenimiz 8 milyar insanın ulaşım ihtiyaçlarını nasıl karşılayacak?” sorusunu ele aldı.

Önder Canözer
1990 yılından bu yana dergi sektöründe her kademede görevlerde bulunan Önder Canözer, 2000 yılında Türkiye'de dijital otomobil yayıncılığını Mynet çatısı altında başlatmıştır. 2010 yılında kurduğu ve bugün Medicon Grup adını alan Medicon Yayıncılık ile Carmedya'yı hayata geçirmiş olan Canözer, bugüne kadar iki binden fazla aracın incelemesini gerçekleştirmiştir.

    Benzer yazılar

    Yukarı