Buradasınız
Home > Güncel > Seat’ın Martorell fabrikası akıllı robotlara emanet

Seat’ın Martorell fabrikası akıllı robotlara emanet

CARMEDYA.COM – Seat’ın İspanya’da bulunan Martorell fabrikasında çalışanların işlerini kolaylaştırmak için tasarlanan EffiBOT adlı akıllı robotlar çalışmaya başladı.

Parçaların taşınması gibi işlerde çalışanlara yardımcı olması için kullanılan iki akıllı robot 250 kiloya kadar taşıma 500 kiloya kadar çekme kapasitesine sahip. Bu robotlar 360 derecelik değerleri işleyerek, fabrikada dolaşırken yollarına çıkan herhangi bir kişi veya nesneyi tanıyabiliyor. Çalışanlar üzerlerinde herhangi bir cihaz bulundurmalarına gerek kalmadan EffiBOT’un ekranına dokunarak robotların kendilerini takip etmesini sağlıyor. Bu sayede otomobil montajı için ihtiyaç duyulan her türlü malzemeyi robotlara taşıtabiliyorlar.

EffiBOT, Seat’ın işbirliği yaptığı Fransız Effidence şirketi tarafından geliştirildi. Üretim süreçlerine uyum sağlamayı ve şirketin farklı alanları arasındaki kaynakları ve iletişimi daha verimli yönetmeyi amaçlayan EffiBOT’lar olarak adlandırılan bu robotları İspanya’da kullanan ilk otomobil üreticisi oldu.

Montaj alanında 20 robot çalışıyor

Martorell’de EffiBOT’lara ek olarak farklı montaj alanlarında işçilere yardımcı olan yaklaşık 20 robot bulunuyor.

Şirket, son yıllarda tüm üretim döngüsü boyunca, EffiBOT’lar, ortak çalışmaya dayalı robotlar, iç ve dış alanlardaki AGV’ler ve lojistik taşımacılık için insansız hava araçlarının yanı sıra yapay zeka, büyük veri ve blok zinciri teknolojisi gibi teknolojik yenilikleri hayata geçirdi. Bununla birlikte, şirket yeni Endüstri 4.0 projelerinin oluşturulması için farklı alanlardaki çalışanlardan oluşan bir inovasyon ekibine de sahip.

Şirketin Üretim ve Lojistik Başkan Yardımcısı Herbert Steiner: “Otonom mobil robotlar, otomotiv sektöründe yenilik konusunda ön planda yer almamızı sağlıyor. Ayrıca, çalışanların işlerini kolaylaştırmak için robotların onlarla nasıl ortak çalışmaya dayalı iş yapabileceğinin açık bir örneğini gözler önüne seriyor. Onların bir araya gelmesi Endüstri 4.0’ı sürdürmeye ve bizi daha verimli, esnek, çevik ve rekabetçi hale getirmeye katkı sağlıyor” dedi.

Önder Canözer
1990 yılından bu yana dergi sektöründe her kademede görevlerde bulunan Önder Canözer, 2000 yılında Türkiye'de dijital otomobil yayıncılığını Mynet çatısı altında başlatmıştır. 2010 yılında kurduğu ve bugün Medicon Grup adını alan Medicon Yayıncılık ile Carmedya'yı hayata geçirmiş olan Canözer, bugüne kadar iki binden fazla aracın incelemesini gerçekleştirmiştir.

    Benzer yazılar

    Yukarı