Buradasınız
Home > Dosya > Kış lastiği mi? Dört mevsim lastiği mi?

Kış lastiği mi? Dört mevsim lastiği mi?

CARMEDYA.COM – Kış mevsimi hızla yaklaşırken hem mevzuata uymak hem daha zorlu sürüş koşullarına hazırlıklı olmak için doğru lastiği seçmek önem kazanıyor.

Ne yapmalı? Yıl boyu kullanılabilecek dört mevsim lastikleri mi seçmeli yoksa hepsini kış lastikleriyle mi değiştirmeli? Özellikle kış lastiği mevzuatının yürürlükte olduğu ülkelerde şu an pek çok sürücü bu soruyu kendisine soruyor.

Kolay bir cevabı olmasa da bu soruyu yanıtlamak için otomobilin ne zaman, nerede ve nasıl kullanılacağını tam olarak anlamak ve beklenen performansı bilmek gerekiyor. Belirli bir mevsim lastiğinin performans açısından şart olduğu durumlar haricinde dört mevsim lastiklerin pek çok koşulda işe yaradığı düşünüldüğünde her sürücü hakkında genel bir tablo oluşturan bu faktörlerin tümü satınalma kararını etkileyebiliyor.

Öte yandan bu iki lastik türünün ortak bir noktası bulunuyor; her lastiğin yanağında taşıması gereken “M+S” veya 3PMSF işareti (farklı ülkelerdeki yasal düzenlemelere göre), tipini göstermenin yanı sıra sürücülerin ceza almalarını önlüyor ve kış koşullarında bile güvenliği garanti ediyor.

Pirelli, kış lastiği ve dört mevsim lastiği tercihi arasında kalanlar için önerilerde bulunuyor.

Dinamik ve çok yol yapan sürücüler için kış lastiği

İster iş ister keyif amaçlı olsun kışın çok yol yapılıyor veya her türlü kış koşulunda maksimum performans gerekiyorsa seçim kesinlikle kış lastikleri olmalı.

Sonbahar ve kış mevsiminde hava sıcaklığının 7 derecenin altına indiği durumlarda yaz lastikleri artık en iyi sonucu vermiyor ve dolayısıyla daha fazla performans bekleyen sürücüler için kış lastikleri daha iyi bir seçenek oluyor.

Kış lastikleri, hava sıcaklığı 0’ın altına düşse dahi güçlü performans sergileyen daha yumuşak hamuru sayesinde kavramanın az olduğu zeminlerde bile optimal yol tutuşu, çekiş ve frenlemeyi garanti ediyor; bunların hepsi emniyeti ve konforu artırıyor. Kış hamurlarının kimyasal özellikleri, fren mesafelerinin hem ıslak (yüzde 15’e varan oranda) hem karlı zeminde yaz lastiğine kıyasla yüzde 50’ye kadar kısalmasını sağlıyor.

Kış lastiklerinin kendine özgü sırt deseni de performansı iyileştiriyor; özellikle de karı hapsetmek ve sürtünme ile kavramayı artırmak için tasarlanan sırt blokları sayesinde kar zincirine duyulan ihtiyacı da ortadan kaldırıyor. Yağmur sırasında suyun hızlı ve verimli bir şekilde dağılmasını sağlayan geniş kanallar ayrıca ıslak zeminde daha güvenli sürüş için suda kızaklama riskini de azaltıyor. Kış lastiklerinde M+S veya M&S ve M-S işaretleri (çamur ve kar anlamında) bulunuyor. Bu işaretlere genellikle 3MPF sembolü (bir dağ ve kar tanesinin betimlendiği ‘kar tanesi ve üç zirveli dağ’ simgesi) eşlik ediyor. Bu sembol, kış lastiklerini farklılaştırıyor.

Kent sürücüleri için dört mevsim lastikler

Otomobil çoğunlukla dağlık bölgelerden uzakta, -5°C ila +25° C arası hava sıcaklıklarında kullanılıyor ve sportif performansa ihtiyaç duymadan yılda 25 bin kilometreden daha az yol yapıyorsa en iyi seçim, dört mevsim lastikleri olacak.

Dört mevsim lastiklerin tipik özelliği olan tasarım ve sırt deseni, gerek ıslak gerek kuru asfaltta hem düşük hem yüksek hava sıcaklıklarında iyi performans sergileyecek kadar dengeli. Dört mevsim lastikler, çok yönlüdür ve genelde iyi bir performans sergilerler. Her ne kadar yaz lastiklerinin yaz mevsimindeki ve kış lastiklerin kış aylarındaki performans seviyesine ulaşmasalar da belirtilen koşullarda mükemmel bir uzlaşma sunarlar.

Önder Canözer
1990 yılından bu yana dergi sektöründe her kademede görevlerde bulunan Önder Canözer, 2000 yılında Türkiye'de dijital otomobil yayıncılığını Mynet çatısı altında başlatmıştır. 2010 yılında kurduğu ve bugün Medicon Grup adını alan Medicon Yayıncılık ile Carmedya'yı hayata geçirmiş olan Canözer, bugüne kadar iki binden fazla aracın incelemesini gerçekleştirmiştir.

    Benzer yazılar

    Yukarı