Buradasınız
Home > Güncel > Kabına Sığmıyor: Citroen DS3 1.6 THP

Kabına Sığmıyor: Citroen DS3 1.6 THP

Citroen DS3

Fransız otomobil üreticisi Citroen, efsane DS modelini DS3 ile yaşatmaya karar verdi ve markanın ele avuca sığmayan yeni üyesi yollara çıktı. Genel uygulamanın aksine geçmişten sadece adını alan ve retro anlayışını reddeden Citroen, yenilikçi kimliğine uygun olarak, DS3’ü modern bir tasarımla geleceğe dair ipuçları veren kült bir model haline getirdi.

Testimize konuk olan DS3, sportif çizgisi, farklı tavan rengi ve kompakt boyutlarıyla pazarda Mini’nin rakibi olacağını açıkça ilan ediyor.Yenilenen C3 modeli üzerine geliştirilen araç, kendisine has tasarım detaylarıyla farklılaşıyor.

Önde büyük tasarlanan far bloğunu tampona entegre sis farları ve tamponun her iki yanına dikey olarak yerleştirilen led tipi gündüz farları tamamlıyor. Geniş tasarlanan ve petek formuna sahip radyatör ızgarası aracın güçlü motoru hakkında ipuçları veriyor. Önde ve arkada Citroen’in DS Serisi için özel olarak tasarlanan yeni logosu dikkat çekiyor.

Test aracına dinamik görünümü veren 17 inçlik siyah jantlar, özel sarı renkteki gövde ve siyah tavanla birlikte gören herkesin bakışlarını üzerinde topluyor. Bu arada DS3’te 11 farklı gövde, 4 farklı tavan ve 10 farklı jant seçeneğini tercih edebileceğinizi de belirtmekte fayda var. Ancak benim tercihim yine de test otomobilinin sarı rengi olurdu. Bu arada aracın renginin özellikle çekimler sırasında tüm kelebekleri üzerine çektiği için bizi zorladığını da itiraf etmeliyim.

Otomobilin dışındaki dinamizm iç mekanda da kendisini gösteriyor. Aracın alüminyum görünümlü pedalları, coupe gövde yapısı, spor koltukları ve özel dört kollu direksiyonu DS3’ü C3’ten ayıran özellikler olarak öne çıkıyor.

Ön panelin karbon fiber görünümlü deseni bence iyi bir tercih. Ancak malzeme kalitesi daha iyi olabilirdi diye düşünüyorum. Bu arada işçilik konusunda sıkıntılar olduğu dikkatimden kaçmadı. Test otomobilimizin sağ koltuk kızağı çalışmazken, sol tarafta ESP düğmesini çevreleyen kaplama yerinden çıkmıştı. Ancak tüm bunlar bile DS3’ten keyif almanızı engelleyemiyor.

Otomobilin C3 ile aynı formu taşıyan orta konsolu son derece başarılı çizgilere sahip. Yine Citroen’e özgü araç parfümü bu modelde de unutulmamış. Gösterge paneli ise bence sportif tasarımıyla bu tip bir otomobil için bekleneni fazlasıyla veriyor. Bu arada orta konsolu kaplayan parlak siyah yüzey çok şık durmasına rağmen, fazlaca toz göstermesi açısından bence farklı bir malzeme tercih edilmeli.

3948 mm’lik uzunluğuyla dışarıdan bakıldığında küçük görünen boyutlarına rağmen DS3, özellikle arka bölümdeki yolcular için bile yeterli baş ve diz mesafesi sunuyor. Otomobilin 285 litrelik bagaj hacmi sınıfı için başarılı bir kapasiteye sahip. DS3’ün bagaj hacmi arka koltuklar tamamen katlandığında 980 litreye kadar yükseltilebiliyor.

Ülkemizde 1.6 HDi 92 HP, 1.6 VTi 120 HP ve 1.6 THP 156 HP motor seçenekleriyle satışa sunulan DS3 ailesinin test ettiğimiz üyesinde 1.6 litrelik turbo motor kullanılıyordu.

Serinin en güçlü modeli olarak dikkat çeken DS3 1.6 THP’nin 1560 cc hacmindeki motoru 6000 devirde 156 HP güç üretirken, 1400 ile 4000 devirler arasında sürekli 240 Nm tork sağlıyor.

Hıza duyarlı direksiyon düşük hızlarda her ne kadar hafif olsa da, yüksek hızlarda ihtiyaç duyulduğu oranda ağırlaşıyor ve gaz pedalı, şanzıman ve motorla tam bir uyum içerisinde çalışıyor. Araç sahip olduğu güvenlik donanımları ve özellikle de ESP sisteminin etkisiyle sert girilen virajlarda bile dengesini korumayı başarıyor. ESP sistemini devreden çıkardığınızda ise önden kayma eğilimi gösteren otomobil, gaz pedalından gelen tepkilere anında cevap vererek, dengesini çok kısa bir süre içinde toplamayı başarıyor ve hem üst düzey sürüş keyfi hem de güvenli sürüş imkanının birlikte sunuyor. Sıfırdan 100 km/s hıza 7.3 saniyede çıkabilen DS3 1.6 THP’nin son hızı ise 214 km/s.

6 kademeli düz şanzımanla kombine edilen motor, 1400 ve 4000 devirler arasında sürekli olarak 240 Nm tork değerine sahip. Geniş bir devir aralığında yüksek tork sağlayan motoru sayesinde DS3, ara hızlanmalarda performansını korumayı başarırken, pürüzsüz bir kullanım olanağı sunuyor.

Fabrika verilerine göre ortalama 6.7 litre yakıt tüketen DS3’ün yakıt tüketimi deperleri agresif kullanımda önemli ölçüde artış gösteriyor. Ancak göztergedeki vites değişim talimatlarına uygun hareket ederseniz belirtilen yakıt tüketimi değerlerini yakalamak hiç de zor değil. Yine de yerinde duramayan böyle bir otomobili sakin kullanabilmek gerçekten önemli bir erdem olsa gerek.

Yazı: Önder Canözer

Fotoğraf: Berk Ertükel

[table id=43 /]

Önder Canözer
1990 yılından bu yana dergi sektöründe her kademede görevlerde bulunan Önder Canözer, 2000 yılında Türkiye'de dijital otomobil yayıncılığını Mynet çatısı altında başlatmıştır. 2010 yılında kurduğu ve bugün Medicon Grup adını alan Medicon Yayıncılık ile Carmedya'yı hayata geçirmiş olan Canözer, bugüne kadar iki binden fazla aracın incelemesini gerçekleştirmiştir.

    Benzer yazılar

    Yukarı