Buradasınız
Home > Güncel > İspanyol Ateşi: SEAT Ibiza Cupra

İspanyol Ateşi: SEAT Ibiza Cupra

VW Grup bünyesinde faaliyet gösteren İspanyol otomobil üreticisi Seat, yenilenen Ibiza modeliyle zorlu bir mücadeleye sahne olan küçük sınıftaki rekabete yeni bir boyut kazandırdı.

Seat’ın performans otomobillerine verdiği Cupra ünvanına sahip Ibiza Cupra modelini test etme imkanı bulduk.

İspanyol üreticinin bu sınıftaki en ateşli üyesi Ibiza Cupra, Seat’a Audi eli değdiğinden bu yana üretilen en başarılı modellerden biri olmuş. Araç yenilikçi ön ızgarası, geniş hava girişleri,  keskin formlara sahip farları ve ön tampondaki Cupra yazısı ile motor kaputunun altındaki gücü vurguluyor.

Seat Ibiza Cupra 2Ibiza modeline spor bir body kit giydirilmiş gibi duran gövde keskin kontürlerle kaslı ve sağlam bir görünüm sunuyor. Aracın agresif ve güçlü tasarımı, arka bölümde yine keskin hatlı stop lambaları, bagaj kapağı üzerindeki büyük Cupra yazısı ve arka tamponun ortasına entegre geniş egzoz çıkışı ile destekleniyor. Otomobilin coupe gövde tasarımı ise ortaya dinamik bir görüntü çıkartmaya yetiyor.

Aracın dışındaki sportif tasarım iç mekanda da kendisini gözteriyor. Kullanılan malzemeler ve işçilik kalitesi bu sınıf için yeterli düzeyde. Dar bir iç mekan hacmine sahip otomobil, coupe formu nedeniyle arka bölümde uzun boylu yolcular için kısırlı bir baş mesafesi sunuyor.

Aracın önde Cupra desenli özel tasarlanan spor koltukları gerek sertliği gerekse de yanal desteğiyle son derece başarılı ve sert manevralarda sürücüyü ve öndeki yolcuyu çok iyi koruyor.

Seat Ibiza Cupra 4Üç kollu spor direksiyon ortasındaki Seat logosu ve altta Cupra yazısı ile oldukça etkileyici. Otomobilin VW Grup’ta artık kendisini kanıtlamış 7 ileri DSG şanzıman sistemi bulunuyor. İsteğe bağlı olarak direksiyon arkasına yerleştirilen kulakçıklar yardımıyla vites yükseltip, düşürebiliyorsunuz. F1 teknolojisine sahip bu sistem, zaten oldukça seri vites değiştirmenize imkan tanıyan şanzıman sistemini daha da performanslı kullanabilmenize imkan veriyor. Aracın otomatil şanzımanında ayrıca spor modu bulunuyor. Bu konumdayken vites aralıkları uzuyor ve daha devirli kullanarak, gerçek bir spor otomobil kullanma keyfini doya doya yaşayabiliyorsunuz.

Otomobilin gösterge paneli yine VW Grup bünyesindeki otomobillerle yakın bir tasarıma sahip. Sade, şık ve kolay takip edilebilen göstergeler beyaz aydınlatma sayesinde gözü de yormuyor.

Orta konsolun ergonomik yapısı da seyir sırasında kullanımı kolaylaştırıyor. Müzik ve klima sistemini kullanmak çok kolay. Bu arada otomobilin havalandırma sisteminin de çok başarılı olduğunu belirtmekte fayda var.

Seat Ibiza Cupra 7Ibiza Cupra’nın motor kaputunun altında ilk olarak VW Golf’te kullanılan ödüllü 1.4 litre TSI motor bulunuyor. 6200 devirde 180 HP güç üreten ve 200 ile 4500 devirler arasında 250 Nm tork sağlayan otomobil, alt devirlerden itibaren gücü fazlasıyla hissettiriyor.

225 km/s hıza çıkabilen ve 0-100 km/s hızlanmasını 7.2 saniyede gerçekleştiren Ibiza Cupra, özellikle spor modda çabuk devirlenen motoruyla spor sürüş keyfini doruğa çıkartıyor.

Aracı motor sesi iç mekanda hissediliyor ve bu da performans hissini arttırıyor. Egzoz sesi kendisine has ve etkileyici. Otomobil sertliği iyi ayarlanmış süspansiyon sistemi sayesinde yola çok iyi tutunuyor.

Seat Ibiza Cupra 3Çok zorlandığında önden kayma eğilimi gösteren Ibiza Cupra’yı, özellikle tepkili gaz pedalı ve direksiyonun ani manevralara çabuk tepki verebilen yapısı sayesinde kolayca dengesini buluyor.

Bu arada her gülün bir dikeni olduğunu da belirtmek lazım. Fabrika verilerine göre sakin kullanımda 100 kilometrede 6.4 litre yakıt tüketebilen otomobil, performanslı kullanımda ise önemli ölçüde yakıt harcıyor. Test otomobilimizde bu oran ortalama 15.3 litreye kadar yükselmişti. Ancak sakin kullanımda fabrika verilerine yakın bir tüketim değeri yakalamak hiç de zor değil. Bence Ibiza Cupra ile performansı doya doya yaşayın.

Yazı: Önder Canözer

Fotoğraflar: Berk Ertükel

[table id=70 /]

Önder Canözer
1990 yılından bu yana dergi sektöründe her kademede görevlerde bulunan Önder Canözer, 2000 yılında Türkiye'de dijital otomobil yayıncılığını Mynet çatısı altında başlatmıştır. 2010 yılında kurduğu ve bugün Medicon Grup adını alan Medicon Yayıncılık ile Carmedya'yı hayata geçirmiş olan Canözer, bugüne kadar iki binden fazla aracın incelemesini gerçekleştirmiştir.

    Benzer yazılar

    Yukarı