Buradasınız
Home > Güncel > İlk Sürüş: Renault Captur

İlk Sürüş: Renault Captur

Giderek büyüyen Crossover segmentindeki rekabete daha fazla kayıtsız kalamayan Fransız otomobil üreticisi Renault, yeni şehir crossover’ı sloganıyla tanıttığı Captur modelini Türkiye’de satışa sundu.

Dalaman – Fethiye arasında gidiş ve dönüş olmak üzere yaklaşık 100 km. boyunca kullanma imkanı bulduğumuz Captur’un rakipleri olarak Nissan Juke ve MINI Countryman modelleri belirlenmiş.

Farklı renk kombinasyonlarıyla kişiselleştirilebilen Captur, iki benzin, iki de dizel olmak üzere dört farklı motor seçeneği ve 41 bin 990 TL’den başlayan fiyat seçenekleriyle yollara çıkıyor.

Renault Captur

Yenilenen Clio temel alınarak geliştirilen Captur, ana hatlarıyla Clio modeliyle büyük oranda benzerlik taşıyor. Yükseltilmiş Clio görünümündeki Captur, mevcut Clio modelinden 10 cm. daha yüksek gövdesi, Scenic modeliyle aynı hacimde 377 litrelik bagaj hacmi ve toplam hacmi 27 litreyi bulan saklama gözleriyle öne çıkıyor.

Arka koltukları hareketli olan Captur’da bu koltukları 16 cm ileri veya geri hareket ettirmeniz mümkün. Koltuklar 16 cm ileri çekildiğinde bagaj hacmi 455 litreye, tamamen katlandığında ise 1235 litreye çıkabiliyor.

Renault Captur

4.12 metre uzunluğa (Clio’dan çok az uzun), 1.77 metre genişliğe ve 1.57 metre yüksekliğe sahip Captur, önde yüksek bir burun yapısı, krom Renault logosunun vurgulandığı ve kontrast renkle sınırları belirlenen geniş ön ızgara, büyük far bloğu, yine aynı kontrast renkle çerçeveli sis farlarının entegre edildiği geniş hava girişinin de yer aldığı gösterişli ön tampon Captur’un dikkat çeken detayları arasında.

Aracın gövdesinde de kontrast renk detayları sıkça kullanılmış. Örneğin tavan rengini, dış dikiz aynalarında, özel tasarımlı jantlarda ve bagaj kapağının üzerindeki Captur yazısının fonunda görebilirsiniz. Bu renk farklılıklarıyla kişiselleştirilebilen Captur’un bu özellikleriyle MINI Countryman’i rakip aldığını söylemek mümkün. Captur, Arizona, Azur ve Manhattan olmak üzere üç farklı renk temasına sahip.

Kompakt görünümlü aracın yanında kullanılan bombeli hatlar ve alt kısımda Clio modelinden tanıdığımız farklı renkteki kontür çizgisi araca dinamik bir görünüm katıyor.

Renault Captur

İç mekanda plastik malzemenin kalitesi sınıf standartlarında diyebiliriz. Direksiyon üzerinde ve orta konsolda parlak piyano siyahı rengindeki kaplama tercih edilmiş. Gereksiz detaylardan kaçınıldığını gözlemlediğimiz araçta Clio modelinden taıdığımız gösterge paneli farklı tasarımıyla beğenimi kazandı. Orta konsolun en üst kısmında ruhsat vb. nesneleri koyabileceğiniz kapaklı bir göz bulunuyor. Orta konsolun ortasında büyük bir dijital ekran yer alıyor. Dokunmatik bu ekran aracılığıyla navigasyon, müzik, bluetooth vb. çok sayıda sisteme kumanda edebiliyorsunuz.

Renault Captur

Yine Captur torpido gözü anlayışında da devrim yaparak, bilinen anlamdaki torpido gözü yerine 11 litrelik hacme sahip çekmece gözünü kullanıyor. Sürgülü bir çekmece şeklindeki bu gözde bilgisayarınızı bile kolayca saklayabiliyorsunuz.

2.60 metrelik dingil mesafesine sahip Captur’un iç mekanında ön koltuklar diz ve baş mesafesi için cömert bir alan sunarken, arka koltuklar ileri pozisyondayken 1.80 m ve üzeri boylara sahip yolcular için kısıtlı bir diz mesafesi sunuyor. Koltukların 16 cm geriye çekilmesiyle bu sorun aşılabiliyor. Koltuklar geriye alındığında diz mesafesi 215 mm’ye çıkıyor. Arka koltukların arkasında cep yerine kullanılan ip şeritler büyük dergi veya dosyaları saklamaya imkan sağlıyor. Küçük eşyaları bu bölümde kullanamıyorsunuz.

Renault Captur

Ön koltuklar arkaya oranla daha sportif bir tasarıma sahip ve yanal destekleri sınıf için yeterli düzeyde. Captur’da R-NAV ve R-Link teknolojisi bulunuyor. R-Link için yıllık bir abonelik fiyatı ödemek gerekiyor.

Captur’da standart olarak 160 mm hareket ettirilebilir kayar arka koltuk, Easy Life torpido, ters çevrilebilir bagaj zemini, anahtarsız kilitleme ve çalıştırma kartı, değişken oranlı hidrolik direksiyon, elektrikli ve ısıtmalı yan aynalar, elektrikli ön ve arka camlar, yükseklik ve derinlik ayarlı direksiyon simidi, Yokuş alkış Desteği (HSA), ABS, acil durum fren desteği, audio cihazlar ve telefonlar için Bluetooth bağlantısı, USB portu ve jak soketi, hız sınırlayıcılı, otoyol modunda sinyal lambaları sunuluyor.

Renault Captur

Geri görüş kamerası ve sesli park sensörleri ise R-NAV veya R-Link paketlerinin parçası olarak sunuluyor.

Araçta EDC otomatik şanzıman ve Clio modelinden tanıdık manuel 5 ileri şanzıman seçenekleri ve Touch ile Icon donanım seçenekleri sunuluyor. Vites kolunun hemen arkasında ekonomik sürüş için ECO modunu devreye alabileceğiniz bir kumanda düğmesi bulunuyor.

Captur’da ESP ve start&stop (EDC versiyonlar hariç) standart olarak sunuluyor.

Captur’un motor seçenekleri olarak 0.9 Turbo 90 bg, 1.2 Turbo EDC 120 bg benzinli ve 1.5 dCi 90 bg, 1.5 dCi EDC 90 bg dizel motorlar bulunuyor. Bu seçeneklerden dizel otomatik versiyon 2013 yılı son çeyreğinden itibaren satışa sunulacak.

Fabrika verilerine göre 0.9 litrelik motor 100 km’de ortalama 4.9 litre, 1.2 litrelik motor otomatik şanzımanla 5.4 litre, 1.5 litrelik dizel motor 3.7 litre yakıt tüketiyor.

Dalaman’dan Fethiye’ye kadar olan yaklaşık 50 km. boyunca 0.9 litrelik motor seçeneğini 5 ileri kademeli düz şanzıman ile kullandım. ECO modunda ve sakin kullanım ve ortalama 100 km. sabit hızda 100 km’de ortalama 8.4 litre, ECO modu devre dışı bırakıldığında 9.3 litre yakıt tüketen aracımızın yerine aynı güzergahta bu kez 1.2 litrelik otomatik şanzıman seçeneğini kullanma imkanı buldum. Bu araç ise ECO modda ve şehir içinde ortalama 70 km/s hızda 7.4 litre yakıt tüketirken, ECO mod devre dışı ve 100 km/s sabit hızda 8.5 litre tüketim değeri gösterdi. Yol bilgisayarından takip ettiğim tüketim değerleri kısa mesafe için her ne kadar bir ölçüt değilse de daha net bir ölçüm için aracı sürüş izlenimi köşemiz için aldığımızda incelemeyi beklememiz gerekiyor.

Renault Captur

Renault Captur 1100 kg. civarında bir gövde ağırlığına ve yüksek sürüş pozisyonuna sahip. Net ve iyi bir görüş alanı sunan araç, hafif ve yüksek gövdesinin konfor odaklı düşünülen yarı sert süspansiyonlarının da etkisiyle sert girilen virajlarda sürücüyü tedirgin ediyor ve ESP bu noktada büyük önem taşıyor. Benzinli versiyonlarda alt devirlerde cansız kalan motor ancak 3000 d/d’den sonra gerçek performansını sergilemeye başlıyor. Bu da dik rampa çıkışlarında dezavantaj yaratıyor.

Direksiyonun büyüklüğü ve tepkisi çok başarılı. Markanın klasik düz şanzımanı yerine Captur tercih edeceklere EDC şanzımanın seri ve sarsıntısız geçişlerini tavsiye edebilirim.

Renault Captur

Derinlik ve yükseklik ayarlı direksiyon ile yükseklik ayarlı sürücü koltuğu sayesinde uygun oturma pozisyonunu elde etmeniz çok kolay. Ses yalıtımı sınıf standartlarında olan aracın motor sesi iç mekanda bir parça duyulabiliyor.

Captur, 0.9 litre Touch donanım baz versiyonun 41 bin 990 TL’lik fiyatıyla başlayan ve 1.5 litre dCi 90 bg Icon donanımın 52 bin 490 TL’lik fiyatına kadar çıkan bir fiyat yelpazesine sahip. Eğer en üst donanımda bütün opsiyonları da (farklı dış renk, iç mekan teması, jant renkleri, metalik boya, R-Link, geri görüş kamerası, yıkanabilir koltuk kılıfları, sticker, geçici stepne, sigara kiti, çift renk vb.) tercih ederseniz fiyat 58 bin 990 TL’ye kadar çıkıyor.

Yazı: Önder Canözer

Fotoğraflar: Önder Canözer & Renault Medya

Mekan: Fethiye – Muğla

Renault Captur

Önder Canözer
1990 yılından bu yana dergi sektöründe her kademede görevlerde bulunan Önder Canözer, 2000 yılında Türkiye'de dijital otomobil yayıncılığını Mynet çatısı altında başlatmıştır. 2010 yılında kurduğu ve bugün Medicon Grup adını alan Medicon Yayıncılık ile Carmedya'yı hayata geçirmiş olan Canözer, bugüne kadar iki binden fazla aracın incelemesini gerçekleştirmiştir.

    Benzer yazılar

    Yukarı