Buradasınız
Home > Güncel > Stellantis’ten yeni batarya teknolojisine yatırım!

Stellantis’ten yeni batarya teknolojisine yatırım!

CARMEDYA.COM – Stellantis ve Lyten, gelişmiş lityum-kükürt bazlı elektrikli araç bataryaları ile araç hafifletme ve gelişmiş araç algılama çözümleri için uygulamalar geliştireceklerini açıkladı.

Bu kapsamda Stellantis N.V. ve Lyten, Inc., Stellantis’in kurumsal girişim fonu Stellantis Ventures’ın Lyten’e yatırım yaptığını açıkladı. Bu yatırım, LytCell lityum-kükürt elektrikli batarya, hafif yapı kompozitler ve yeni yerleşik algılama dahil olmak üzere mobilite endüstrisi için Lyten 3D Graphene uygulamalarının ticarileştirilmesini hızlandıracak.

Üç boyutlu (3D) grafenin öncüsü olan Lyten, mobilite sektörünü karbondan arındırırken gelişmiş araç performansı ve müşteri deneyimi sağlamak için malzemenin benzersiz ayarlanabilir özelliğinden yararlanacak. Lyten’in ayarlanabilir malzeme platformu, sera gazı emisyonlarında önemli düşüşler gösteriyor ve sürdürülebilir mobiliteye geçişi destekliyor.

Tedarik sorunlarını da ortadan kaldıracak

Geleneksel lityum-iyon bataryaların aksine, Lyten’in lityum-kükürt bataryaları, nikel, kobalt veya manganez içermiyor. Bu, günümüzün en iyi bataryalarından tahmini olarak yüzde 60 daha düşük karbon ayak izi ve küresel pazardaki en düşük emisyonlu elektrikli araç bataryasına ulaşmanın bir yolunu açıyor. Lityum-kükürt bataryaların hammaddeleri, yerel tedariği güçlendirerek, Kuzey Amerika veya Avrupa’da yerel olarak tedarik edilme ve üretilme potansiyeline de sahip. Bu teknoloji, tedarik zinciri kesintileri olmadan, sektörlerin hafif ve enerji açısından yoğun batarya gereksinimini karşılayacak.

Stellantis, otomotiv ve mobilite sektörlerinde yenilikçi ve sürdürülebilir teknolojiler geliştiren, erken ve ileri evredeki startup şirketlerine yatırım yapmayı taahhüt eden bir risk sermayesi fonu olarak 2022’de Stellantis Ventures’ı kurdu. 300 milyon Euro ilk finansmanla desteklenen Stellantis Ventures, şirketin Dare Forward 2030 stratejik planının önemli bir bileşeni. Stellantis için bu plan, 2021 değerleriyle kıyaslandığında, 2030 yılına kadar CO2’yi yarıya indirme ve kalan emisyonları tek haneli yüzde telafisiyle 2038’e kadar karbon net 0’a ulaşma dahil olmak üzere temel hedefler içeriyor.

Lyten CEO’su Dan Cook, “Yenilikçi bir küresel otomotiv girişim yatırım kolu olarak Stellantis Ventures’ın şirketimize ve Lyten 3D Graphene dekarbonize edici malzemelerimize inandığını görmek memnuniyet verici. Lyten 3D Graphene, bir lityum-kükürt batarya ve lityum-iyonun bataryaya kıyasla iki katın üzerinde enerji yoğunluğu sağlama potansiyeline, taşıma kapasitesini iyileştiren ağırlık ve çip, batarya veya kablo gerektirmeyen yeni algılama modları gibi avantajlara sahip. Bu uygulamalarla Stellantis ve otomotiv pazarına ivme kazandırmaya kararlıyız” dedi.

Cook değerlendirmesine şöyle devam etti: “Grafenin iki boyutlu formlarından farklı olarak, ayarlanabilir Lyten 3D Graphene™ üretimimizin geniş ölçekte karbon nötr olduğu bağımsız olarak doğrulanmış durumda. Sera gazlarını yeni bir yüksek performanslı, yüksek değerli karbon malzemeler sınıfına dönüştürüyoruz ve bu ayarlanmış malzemeleri, gezegendeki azaltması en zor sektörleri karbondan arındıracak uygulamalara dahil ediyoruz.”

Araç ağırlığını azaltacak

Stellantis CEO’su Carlos Tavares, “CTO Ned Curic ve Stellantis Ventures başkanımız Adam Bazih ile birlikte kısa bir süre önce Lyten’i ziyaret ettik. Bu teknolojinin temiz, güvenli ve ulaşılabilir fiyatlı mobilite sağlama potansiyelinden çok etkilendik. Lyten’in malzeme platformu, Dare Forward 2030 hedefimiz doğrultusunda, yenilikçi, müşteri odaklı teknolojilerin dağıtımını hızlandırmaya yönelik Stellantis Ventures için önemli bir yatırım. Lyten’in lityum-kükürt bataryası, küresel pazarda elektrikli araçların benimsenmesini sağlamada önemli bir bileşen olma potansiyeline sahip. Malzeme teknolojileri, sektörümüzün 0 karbon hedeflerine ulaşması için gereken araç ağırlığını azaltma avantajları sağlıyor” dedi.

Amaç çevresel olarak sürdürülebilir ürünler

Geleneksel lityum-iyon batarya malzemeleri elektrikli araç üretimi için yetersiz kalabiliyor. Lyten’in lityum-kükürt bataryası, kitlesel pazar ölçeğinde elektrikli araçlara küresel geçişi destekleyen alternatif, nikel-mangan-kobalt olmayan bir katot çözümü sunacak. Lyten’in amacı, müşterilere güvenli, performanslı ve çevresel olarak sürdürülebilir ürünler tedarik ederken aynı zamanda otomobil üreticilerinin Enflasyon Azaltma Yasası’nda öngörülen ABD ve Avrupa teşviklerinden yararlanmalarını sağlamak.

Lyten’in lityum-kükürt batarya, kompozitler ve sensör teknolojileri, Silikon Vadisi’ndeki 145 bin metrekarelik kampüste üretiliyor. Elektrikli araç bataryaları üretmenin dışında Lyten, 2023’te özel pazarlar için lityum-kükürt bataryalar ve 3D Grafen kompozitler sunmaya başlamak için müşterilerle birlikte çalışıyor. Lyten, mobilite dışında, karbon yoğun sektörleri dekarbonize etmek için Lyten 3D Graphene malzemelerini uygulamak üzere birden fazla sektörden stratejik yatırımcılarla iş birliği yapıyor. Bu yıl için daha fazla bilgi paylaşılması planlanıyor.

Önder Canözer
1990 yılından bu yana dergi sektöründe her kademede görevlerde bulunan Önder Canözer, 2000 yılında Türkiye'de dijital otomobil yayıncılığını Mynet çatısı altında başlatmıştır. 2010 yılında kurduğu ve bugün Medicon Grup adını alan Medicon Yayıncılık ile Carmedya'yı hayata geçirmiş olan Canözer, bugüne kadar iki binden fazla aracın incelemesini gerçekleştirmiştir.

    Benzer yazılar

    Yukarı